BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb ország látja a megoldást a harmadik oltásban

Norvégiában a felnőtt népesség 87 százaléka kapott legalább két oltást, és a teljes lakosság 70 százaléka védett.

Norvégia minden 18 éves és idősebb személynek felajánlja a harmadik adag koronavírus elleni vakcinát, és lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak a digitális védettségi igazolványok  használatára a megugró fertőzésszám visszaszorítása érdekében – közölte a Reuters.

Norvégiában eddig csak a 65 év felettiek számára volt elérhető a harmadik dózis.

Jövőre minden 18 éves és idősebb személynek javasoljuk a harmadik oltást

– jelentette be sajtótájékoztatón Jonas Gahr Stoere miniszterelnök.

Norvégiában szeptember végén oldották fel az utolsó járvány miatti zárlatot, ami korábban 18 hónapon keresztül korlátozta a társadalmi érintkezést és számos vállalkozás működését.

A skandináv országban a felnőtt népesség 87 százaléka kapott legalább két adag koronavírus elleni oltást, és a teljes lakosság 70 százaléka be van oltva.

Ennek ellenére a fertőzések és a kórházi kezelések száma az elmúlt hetekben rohamosan emelkedik.

Fotó: Shutterstock

A norvégok ugyanakkor a tervek szerint nem zárkóznának be újra, ehelyett a digitális covid passhoz kötnék a bárok, éttermek, koncerthelyszínek és sportcsarnokok látogatását, amivel az ország korában egy rövid ideig kísérletezett, de a fertőzések csökkenése miatt nem tartotta fent a korlátozást.

A hatályos rendelkezések szerint az oltatlanoknak gyakran kell tesztelniük magukat ahhoz, hogy érvényes covid pass-szal rendelkezhessenek. Mivel az egészségügyben még nem tették kötelezővé az oltást, így a hatóságok a nem beoltott egészségügyi személyzet tesztelését is fokozni fogják.

Rendszeres, hetente kétszeri tesztelési rendszert akarunk az oltatlan egészségügyi személyzet számára, és arcmaszkot kell viselniük

– fejtette ki álláspontját Ingvild Kjerkol egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón.

A norvég kormány azt szeretné, ha a helyi hatóságok fokoznák a tesztelést az iskolákban és az egyetemeken, ami jelenleg nem történik meg. A diákok továbbra sem viselnek majd arcmaszkot.

Norvégia oltási programja során a BioNTech, a Pfizer és a Moderna által gyártott vakcinákat használja, amelyet szeptember óta minden 12 évesnél idősebb személy megkaphat.

Dániában az éttermekben, kávéházakban, bárokban, éjszakai szórakozóhelyeken, továbbá a tömegrendezvények esetében igazolást kell felmutatni a teljeskörű védettségről, vagy a betegségen való átesésről, valamint a negatív Covid-teszteredményről. A követelmény a 15 éven felüliekre vonatozik.

Az ország szeptember 10-én oldotta fel a belföldi korlátozásokat, de a területére érkezőkkel szembeni megkötéseket meghagyta. A skandináv országban október közepéig nem mutattak jelentős romlást a járványügyi adatok, ám azóta fordult a trend, ezért határozott a dán kormány újra szigorításokról.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.