BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bűnözők közel 100 milliárd dollárt csaltak ki pandémiás a segélyalapokból

A hatóságok szerint a csalók óriási kárt okoztak, mióta az amerikai kongresszus több segély programot is elfogadott.

Közel 100 milliárd dollárt loptak el bűnözők különböző pandémiás segélyalapokból az Egyesült Államokban – közölte az amerikai titkosszolgálat. A CNBC televízió beszámolója szerint a Small Business Administration Fizetésvédelmi Programjából, a Gazdasági Sérülések Katasztrófa Hitelprogramjából és egy a munkanélküli segélyalapok kifizetésére létrehozott programból loptak el milliárdokat az elmúlt időszakban. A titkosszolgálat – amely az elnök védelme mellett a pénzügyi csalásokra is specializálódott – nemrég jelentette be a pandémiás csalások elleni koordinátor kinevezését. 

Eddig több mint 2,3 milliárd dollárnyi ellopott pénz került elő, és több mint 100 gyanúsítottat tartóztattak le. A kormány a koronavírus-járvány 2020-as kezdete óta mintegy 3500 milliárd dollárt különített el a pandémia okozta válság enyhítésére.

Fotó: Shutterstock

Több mint 29 éve dolgozom a bűnüldözésben, és több mint 20 évig vettem részt különleges csalások elleni nyomozásokban, de még soha nem láttam ilyen léptékű visszaéléseket

 – mondta Roy Dotson helyettes különleges ügynök. Dotson a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy a pénzeszközök megszerzésének egyszerűsége megkönnyítette a bűnözők dolgát. „Kétségtelen, hogy a programok könnyen elérhetőek voltak az interneten, és ezzel megvolt arra a lehetőség, hogy illetékteleneknek is hozzáférjenek a pénzekhez” – mondta. A titkosszolgálat jelenleg több mint 900 nyomozást folytat pandémiás csalások miatt.

A CNBC az év elején beszámolt arról, hogy számos online befektetési programban nyitottak a csalók illegális számlákat. A nyomozók szerint a digitális platformokon az ellopott személyazonosságokkal könnyű számlákat nyitni, így a segélyeket nemcsak a rászoruló célcsoportokhoz juthattak el. 

A munkanélkülieket segítő alap 896 milliárd dolláros összegéből például legalább 89 milliárd dollárt a munkaügyi minisztérium közlése szerint „nem megfelelően fizettek ki”, azaz jelentős részét csalók szerezték meg.

A titkosszolgálat szóvivője elmondta, hogy több százmilliót szereztek vissza, amelyet a Green Dot és a PayPal fizetési platformon keresztül fizettek be a csalóknak. „Miután a titkosszolgálat értesítette a magánszektort az egyre terjedő csalásokról, számos pénzintézet kivizsgálta és azonosította a csalárd pandémiás segélyalapokat” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy 

a platformokon keresztül befizetett pénzekből a titkosszolgálat több mint 400 millió dollárt foglalt le.

A kormány tavaly gyorsan bevezette a fizetésvédelmi programot és a gazdasági károk katasztrófaelhárítási hitelprogramját a kisvállalkozások megsegítésére. Mindkét programot számos probléma sújtotta: a munkaügyi minisztérium jelentése szerint a nem megfelelően gyakorolt kontroll miatt több milliárd dollár értékben csalhattak ki támogatásokat.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.