BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Küszöbön az ötödik hullám Romániában

Az omikron variáns gyors terjedését figyelembe véve akár napi 25 ezer új esetre lehet számítani egy hónapon belül.

A koronavírus-járvány ötödik hullámára készülnek Romániában. A járványról közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy az ötödik hullám el is kezdődött, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azonban nem erősítette ezt meg szerdai sajtótájékoztatóján.

Fotó: Shutterstock

Adriana Pistol, a Közegészségügyi Intézet (INSP) igazgatója valószínűsítette, hogy már január közepére az omikron vírusváltozat válik dominánssá Romániában, és január végén a vírus közösségi terjedésével kell számolni. Utóbbi azt az állapotot jelzi, amikor már nem állapítható meg, hogy egy-egy fertőzött kitől kapta el a vírust.

Adriana Pistol megemlítette, hogy míg a negyedik hullám kezdetétől 52 nap telt el a hullám tetőzéséig, az omikron vírusváltozat által okozott ötödik hullámnál már 31 napon belül elérhetik a napi 25 ezer új esetet, és megtörténhet, hogy a tetőzés ennél is nagyobb napi esetszámnál következik be.

Egy év alatt a román lakosság közel felét beoltották

Az országban a 12 év fölötti lakosság 46,8 százalékát sikerült beoltani az egy éve kezdődött oltási kampányban.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.