BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódnunk kéne a deltakron mutáció miatt?

A Cipruson azonosított új koronavírus-variáns több mutációt tartalmaz, mint a delta, és gyakoribb a kórházi betegek körében. A szakértők szerint azonban valószínű, hogy a fertőzőbb omikron el fogja nyomni ezt a törzset, és ha ez így van, akkor nem kell aggódnunk.

Új koronavírustörzset azonosítottak Cipruson, ami a delta genomon található omikron-féle genetikai jegyeket hordoz. Az omikronról és a deltáról már van tapasztalatunk, de a deltakron kapcsán még sok a kérdés; annyira új, hogy még tudományos jelölést sem kapott. Az Index beszámolója alapján lássuk, mit tudhatunk eddig az új mutációról!

Mennyire veszélyes?

A ciprusi 25 azonosított eset közül 11 olyanoktól származott, akiket már korábban kezeltek kórházban koronavírussal. Az már ismert, hogy a deltakron kevesebb mutációt tartalmaz, mint az omikron, de sokkal többet, mint a delta-variáns. Ezek alapján a deltakron fertőzőbb, mint a delta-variáns, hisz minél több mutációt tartalmaz egy vírus, annál gyorsabban fertőz, és annál ellenállóbb a vakcinákkal szemben. Leonidosz Kosztrikisz, a Ciprusi Egyetem biológiai tudományok professzora elmondta, hogy

a mutáció gyakoribb a kórházi betegek körében. Összefüggés lehet a deltakron és a kórházi kezelések között.

Ugyanakkor nem jelenthető ki, hogy a deltakron gyorsabban terjedne, mint más mutációk. Valószínű, hogy ezt a törzset is elnyomja majd a fertőzőbb omikron. A ciprusi professzor és Michalisz Hadjipandelasz, Ciprus egészségügyi minisztere szerint sem kell aggódni az új mutáció miatt.

Az amerikai hadsereg vakcinája kiszoríthatja az eddig ismert oltóanyagokat

Az oltóanyag egy újonnan kifejlesztett molekulát, úgynevezett adjuvánst is tartalmaz, ami az oltás hatását felerősítheti, ezáltal hosszabb távú védelmet biztosítva.

Miért nem vizsgálja a WHO?

Idővel eldől, hogy a deltakron valóban ok-e az aggodalomra Eric Feigl-Ding epidemiológus szerint. Hisz az teszi veszélyessé az egyes változatokat, hogy az eredeti vírushoz képest gyorsabban terjednek, és több mutációjuk van.

Mivel világszerte bukkannak fel újabb vírusmutációk, a WHO nem vizsgálja mindegyiket. Nem biztos ugyanis, hogy egy újonnan azonosított változat veszélyesebb, mint a korábbiak.

A fertőzőbb francia variáns

Kedden Franciaországban mutattak ki egy új vírusmutációt, amelyet ideiglenesen IHU-nak neveztek el. Ez a variáns 46 mutációt tartalmaz, tehát gyorsabban terjed, és ellenállóbb is. Eddig 12 emberben mutatták ki az IHU-variáns jelenlétét Marseille közelében, ami feltételezhetően kapcsolatba hozható egy afrikai utazással.

Mire készüljünk az idén?

Elkerülhetetlen, hogy megjelenjen egy teljesen vakcinarezisztens vírusváltozat. Ez idén nyáron történhet meg

Mark Dybul szerint, aki a világ egyik vezető járványügyi szaktekintélye. Amint ez megtörténik, a gyógyszergyártóknak el kell készíteniük egy második generációs oltóanyagot, és száz napba telik, mire elindulhat a gyártás.

Azonban sokan úgy gondolják, hogy az előző vírusváltozatoknál sokkal fertőzőbb omikron elhozhatja a nyájimmunitást, hiszen gyorsan terjed, de a halálozások száma alacsony. Az omikron-variáns megjelenése óta az esetszámok világszerte 270 százalékkal nőttek, míg a halálozások száma 2020 októbere óta nem volt ilyen alacsony.

Ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok

– nyilatkozta Karikó Katalin, a Pfizer–BioNTech mRNS-vakcinájának egyik megalkotója. Ebben az évben pedig akár meg is fékezhetjük a koronavírus-járványt Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO elnöke szerint, ha javítjuk a vakcinaelosztási egyenlőtlenségeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.