BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghaladta az egymilliót a Covid-19 miatti többlethalálozási szám az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban legalább 923 ezer amerikai halt meg Covid-fertőzésben, de például a szívbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór is hozzájárult a magas, úgynevezett többlethalálozási számhoz.

A koronavírus-járvány kitörése óta több mint egymillió ember halt meg az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzés és a pandémiához kapcsolódó kríziskörülmények, mint például a késedelmes orvosi ellátás vagy az egészségügyi rendszerek túlterheltsége következtében – számolt be róla csütörtökön az amerikai sajtó.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) napokban nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva azt írták, hogy legalább 923 ezer amerikai halt meg Covid-fertőzésben, de például a szívbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór is hozzájárult a magas, úgynevezett többlethalálozási számhoz. 

"Soha nem láttunk még ilyet" – mondta Robert Anderson, a CDC halálozási statisztikákat készítő részlegének vezetője, aki bejelentette, hogy a többlethalálozások száma a múlt héten átlépte az 1 milliós mérföldkövet.

A koronavírus 2020 februárjában kezdett nagymértékben elterjedni az Egyesült Államokban:  2020 márciusának utolsó hetében már jelentősen emelkedett a halálozási mutató, 2020 áprilisának második hetében pedig a halálozások száma már több mint 40 százalékkal meghaladta a normál értéket. 2019-ben 2,8 millióan, 2020-ban körülbelül 3,3 millióan haltak meg az Egyesült Államokban.

A texasi Covid-áldozatok tiszteletére kihelyezett zászlók a National Mall nemzeti park 20 hektáros területén.Fotó: NurPhoto via AFP

A koronavírushoz köthető halálozások 74 százaléka a 65 év felettiek körében következett be. 

Ez annak is köszönhető, hogy a vírus terjedése elleni óvintézkedések miatt sok idős ember elszigetelődött és valószínűleg romlott a legkiszolgáltatottabb réteg ellátásának minősége.

A kutatások kimutatták, hogy a világjárvány súlyosbította a fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket, és sokkal magasabb halálozási arányhoz vezetett a fekete és spanyol ajkúak körében, különösen az egészségügyi válság korai szakaszában.

Amesh Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa felhívta a figyelmet, hogy

a pandémia ideje alatt meredeken nőtt például a kábítószer-túladagolásban elhunytak száma.

A CDC korábban arról számolt be, hogy 2020-ban több mint 93 ezer ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, ami rekordot jelentő mennyiség, és messze meghaladja az emberölések vagy a közlekedési balesetek következtében elhunytak számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.