BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Peking a béke pártján áll az orosz–ukrán konfliktusban

Folytatja megszokott kereskedelmi együttműködését Oroszországgal.

Kína mindig is a béke és az igazság pártján fog állni Ukrajna kérdését illetően – mondta Vang Ven-pin. A kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta: Kína támogat és bátorít minden olyan diplomáciai erőfeszítést, amely elősegítheti az Oroszország és Ukrajna közötti feszült helyzet enyhítését. Peking a válság hathatós megoldását sürgeti, és továbbra is mérsékletre inti a feleket a helyzet további elmérgesedésének elkerülése érdekében.

Vang újságírói kérdésre válaszolva megerősítette Peking állásfoglalását, miszerint ellenzi az egyoldalú szankciókat. 

Fotó: Future Publishing / AFP

Kína és Oroszország a továbbiakban is folytatja megszokott kereskedelmi együttműködését a kölcsönös tisztelet és egyenlőség elvei alapján. 

A szóvivő nem válaszolt azonban arra a kérdésre, hogy Kína tervezi-e növelni behozatalát Oroszországból a nyugati gazdasági szankciók hatásának ellensúlyozására.

Az orosz bankok számára elérhető másik alternatíva a SWIFT-rendszer helyett: a 2015 óta működő kínai CIPS (Cross-Border Interbank Payments System, határokon átnyúló bankközi fizetési rendszer), a jüanalapú utalások és nemzetközi kifizetések bonyolítására jött létre. Jelenleg legalább 23 orosz pénzintézet áll kapcsolatban a CIPS rendszerrel, így Oroszország számára nem jelent problémát a kínai devizaalapú kereskedelem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.