BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áttörés: koronavírusos beteget gyógyítottak vakcinával

Az orvosoknak sikerült oltással kezelniük egy COVID-19-cel diagnosztizált beteget, ez az első olyan eset, amikor megelőzés helyett terápiás céllal sikeresen alkalmaznak egy Covid-ellenes vakcinát.

Először használták terápiaként a koronavírus elleni védőoltást Walesben, miután egy ritka genetikai betegségben, Wiskott-Aldrich szindrómában szenvedő, immunhiányos páciens korábban hónapokig küzdött a fertőzéssel – közölte a Medical Express.

A 37 éves férfi még 2020 decemberében kapta el a betegséget, ám szervezete nem volt képes azt leküzdeni, hét és fél hónapon keresztül folyamatosan pozitív teszteket produkált és folyamatosan voltak tünetei is. Ezért végül az orvosai úgy döntöttek, hogy megpróbálkoznak a fertőzés alatt nem javasolt vakcina beadásával is.

Szerencsére a BioNTech-Pfizer készítmény, melyből 1 hónapos csúszással két dózist kapott, segített a férfin, aki így végül képes volt túljutni a betegségen.

A SARS-CoV-2-t végül eltávolították a szervezetéből, miután az orvosok két adag Pfizert adtak neki a kezelésére, miközben immunrendszerét a Cardiffi Egyetem kutatói figyelték.

Az eset azt sugallja, hogy a vakcina olyan immunválaszt váltott ki, amely a vírus eliminációjához vezetett, és a kutatók most azt remélik, hogy ez a megközelítés alkalmazható más immunhiányos betegek kezelésére is.

Brit kutatók a Journal of Clinical Immunology folyóiratban tették közzé az erről az esetről szóló tanulmányukat.

Túl gyorsan emelték a sorompót

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, Hans Kluge azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy meglátása szerint több európai országban, köztük Németországban, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban hirtelen feloldották a COVID-ellenes intézkedéseket, és jelentősen megnőtt a BA.2-es koronavírus alapjául szolgáló esetek száma. Jelenleg a WHO európai térségének 53 országából 18-ban nő a COVID-19-es megbetegedések száma a világszervezet szerint.

A COVID-19 megbetegedések száma az Egyesült Királyságban, Írországban, Görögországban, Cipruson, Franciaországban, Olaszországban és Németországban fordul elő a legnagyobb mértékben – mondta Hans Kluge.

Túlterhelik a moldovai egészségügyi rendszert az ukrán menekültek

Moldova egészségügyi minisztere ez Európai Unióhoz és az ENSZ-hez fordult segítségért. Ala Nemerenco a WHO-val tartott közös sajtótájékoztatón videóhíváson keresztül szólalt fel és elmondta, hogy az ország erőforrásai nem bírnak el ennyi emberrel. A témában írt cikkünk itt olvasható.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.