BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij meghúzta a vörös vonalat

Az ukrán elnök szerint teljes visszavonulással lehet csak béke, de a Krímről nem ejtett szót

A háború előtti állapotokra való visszatérést, azaz teljes visszavonulást követel Oroszországtól Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, különben véleménye szerint esélytelen, hogy bármilyen békében meg tudjanak állapodni a felek – számolt be a BBC brit hírtelevízió internetes oldala. 

Én egész Ukrajna elnöke vagyok, nem egy mini Ukrajnáé

– mondta Zelenszkij, aki ezzel meghúzta a vörös vonalat a szakértők szerint, vagyis azt, amiből nem hajlandó engedni. Érdekesség ugyanakkor, hogy az elnök kerülte a szakadár területeket, illetve a 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krím kérdését, ezek a részek ugyanis már a háború előtt is Oroszországhoz tartoztak, még ha nem is hivatalosan. 

ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: MTI/AP/ukrán elnöki sajtóhivatal

Az ukrán elnök kitért a jelenlegi háborús helyzetre is, a legvéresebb harcok továbbra is Mariupolban zajlanak, ahol maroknyi ukrán védő még mindig tartja az Azovsztal acélművet. Ennek végleges elfoglalása Oroszország legnagyobb sikere lenne a több mint két hónapja zajló háborúban, és kulcsfontosságú, hogy valamilyen eredményt fel tudjon mutatni Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Ellentámadásba lendültek Harkivnál az ukránok – itt lehet a fordulópont a szakértők szerint

Több települést is visszafoglaltak az oroszoktól, akik viszont folyamatosan lövik a térséget.

Zelenszkij szerint addig biztosan nem lesz béke, amíg az oroszok vissza nem vonulnak ezekről a területekről, és minden vissza nem áll a február 23-i állapotokra.  

Folytatódnak a kimenekítések

Közben folytatódnak a kimenekítések, pénteken több tucat civil hagyhatta el a mariupoli acélgyárat, és már szombaton is kijöhetett ötven ember a Reuters hírügynökség tudósítása szerint. 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.