BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a bolgár honvédelmi minisztérium a NATO-vadászgépek által kísért kisrepülő ügyében

A Magyarország felett a Gripen vadászgépek, majd Románia felett román és amerikai F–16-osok kíséretében szerda este illegálisan átrepülő kétmotoros kisgép átlépett Bulgáriába, ahol viszont nem várták a hadsereg gépei. A kisgép így valahol bolgár területen szállt le, és eddig nem volt hír arról, hogy hol lehet.

A bolgár honvédelmi minisztérium most azt állítja, azonosította a gép landolási helyét. Közleményük szerint „amikor a kisgép belépett Bulgáriába, bonyolult hidrometeorológiai körülmények között aktiválták a légierőt. Megállapítást nyert, hogy a gép hazánkban szállt le, és a belügyminisztérium közreműködésével sikerült megtalálni a leszállóhelyet”. 

„Az eset kivizsgálása folyamatban van” – közölte a szófiai védelmi minisztérium.

Mint a VG korábban a hotnews.ro hírportál közlése alapján megírta, Magyarország, Románia, Szerbia és Bulgária légterébe repült szerda este egy kis méretű kétmotoros Bechcraft repülőgép, két emberrel.

Beechcraft B200GT Super King Air plane, of the Institut Cartografic de Catalunya - ICC company, getting ready to land at Barcelona airport, in Barcelona on 08th October 2021.  -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Joan Valls / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Joan Valls / NurPhoto via AFP

A román honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint jóváhagyott repülési terv és a transzponder típusú elektronikus azonosító eszköz bekapcsolása nélkül Magyarországon felszálló gépet a Magyar Légierő két katonai repülőgépe elfogta a magyar légtérben. A román légtérben a Fetești légi bázisról bevetett négy F–16-os, két amerikai, majd két román repülőgép kísérte a gépet.

A román védelmi minisztérium megállapította, hogy a Nagyvárad–Caransebeș–Drobeta Turnu Severin útvonalon a román légtérbe érkezett repülőgép „nem tanúsított ellenséges vagy veszélyes magatartást”, és „a repülőgép pilótája egyetlenegyszer sem reagált a rádiós felszólításra vagy a vizuális jelzésekre”, amelyeket az elfogó katonai repülőgépek adnak le a nemzetközi szabványoknak megfelelően.

A tegnap esti adatok szerint a Beechcraft típusú kétmotoros kisgép két fővel a fedélzetén 17 óra 30 perc körül szállt fel Magyarországról, Debrecen térségéből, anélkül, hogy rendelkezett volna jóváhagyott repülési tervvel és transzponder elektronikus azonosítóval.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.