BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszavazta a kijevi parlament: különleges státuszt kapnak a lengyel állampolgárok

Ukrajna hálából a háborúban nyújtott segítségért adja a jogkört a lengyel állampolgároknak.

Az ukrán parlamentben csütörtökön elfogadott szabályozás értelmében a lengyel állampolgárok 

házastársaikkal és gyermekeikkel 18 hónapra szóló tartózkodási engedélyt kapnak Ukrajna területén, ez magában foglalja a munkavállalási engedélyt és az államilag finanszírozott oktatási lehetőségek igénybevételét is. 

Az egészségügyi ellátás területén szintén azonos jogokat élveznek az ukrajnai állampolgárokkal, illetve jogosultak társadalombiztosítási ellátásokra is. A törvényt köszönetképpen alkották meg azért, mert Lengyelország számos ukrajnai menekültet fogadott be, és szintén különleges jogosultságokat biztosított nekik.

Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

A Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett jogszabályt csütörtökön 283 szavazattal fogadták el, jóval többel, mint a jóváhagyáshoz szükséges 226 voks.

A lengyelek szerint több mint másfél millió ukrán orosz szűrőtáborokba került

Az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta több mint másfél millió ukránt, köztük több ezer gyermeket vittek el orosz börtönökbe és úgynevezett szűrőtáborokba – közölte Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatok felügyeletéért felelős miniszter szóvivője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.