BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svédország NATO-tagként sem engedne a területére nukleáris fegyvereket

Svédország elutasítja annak a lehetőségét, hogy akár NATO-tagként is atomfegyvereket engedjen a területére – közölte a külügyminiszter.

NATO-tagként sem engedne területére atomfegyvereket Svédország – szögezte le pénteken a svéd külügyminiszter a helyi médiának nyilatkozva. Tobias Billstrom azt mondta, „Svédország elutasítja annak a lehetőségét, hogy akár NATO-tagként is atomfegyvereket engedjen a területére”.

Nuclear war danger, nuclear, nukleáris,
Fotó: Peter Zelei Images

Svédország és Finnország az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás miatt májusban döntött úgy, hogy semleges státusát feladva felvételét kéri a NATO-ba. A NATO 30 tagállama közül eddig 28 ország ratifikálta a svéd és a finn tagfelvételt. A svéd hadsereg főparancsnoka novemberben azt javasolta a kormánynak: a NATO-val folytatott tárgyalásainak végső fázisában hagyja nyitva annak lehetőségét, hogy az ország területére állandó katonai bázist vagy nukleáris fegyvereket telepíthessen az észak-atlanti szövetség.

A külügyminiszter ennek ellenére azt közölte: „Svédország a korábbi dán és norvég példát követve kinyilvánítja, hogy nem enged a területére atomfegyvereket.” Az e tekintetben fennálló nemzeti egységre rámutatva hozzátette: „A Mérsékelt Pártnak már régóta ez az álláspontja, és soha nem állt szándékunkban megváltoztatni az előző kormány által benyújtott tagfelvételi kérelem feltételeit.”

Svédországban a Mérsékelt Párt vezette koalíció győzött a szeptemberi parlamenti választáson, véget vetve a Szociáldemokraták nyolcéves kormányzásának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.