BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz éven belül szétesik az orosz állam

Egy stratégák és elemzők körében végzett felmérés szerint Oroszország jelenlegi formájában nem éli túl a következő évtizedet, és az Ukrajnával szemben indított költséges háború folytatásával az ország szétesését kockáztatja.

Közel egy éve tart az orosz–ukrán háború, Oroszország rengeteg kárt és pusztítást okozott Ukrajnának. Sokan úgy látják, hogy Vlagyimir Putyin elnök rosszul mérte fel a háború lehetséges kimenetelét, és a kijevi erők, valamint a kormányzat gyors összeomlására számított. Ehelyett az ukránok több megalázó vereséget mértek Moszkvára, bár az orosz hadsereg még mindig megszállva tartja az Ukrajnától keletre és délre fekvő területek egy részét. 

Oroszország jelenlegi vezetése tíz éven belül megbukhat – jósolja az Atlantic Council Scowcroft Center for Strategy and Security által végzett elemzés. A megkérdezett stratégák 46 százaléka látja úgy, hogy az orosz vezetés 2033-ra megbukhat vagy felbomolhat – írta a CNBC

Közülük 40 százalék úgy véli, hogy belső viszály, forradalom, polgárháború vagy politikai szétesés okozhatja a bukást.

Win. Human hand pushing white King chess piece.
Fotó: Getty Images

A geopolitikai elemzők egyetértenek abban, hogy Oroszország sokat ártott magának azzal, hogy területi előnyökre akart szert tenni Ukrajnában, ennek következtében elidegenítette a nemzetközi politikai és kereskedelmi közösség tagjait. 

Bevethet-e Moszkva nukleáris fegyvert?

Az Atlantic Council felmérésében részt vevők mindössze 14 százaléka véli úgy, hogy Oroszország a következő tíz évben nukleáris fegyvert vethet be. A szakértők folyamatosan figyelik a Kremlt, hogy mutatkoznak-e arra utaló jelek, hogy nukleáris csapásokkal fordítanák meg a háború menetét. 

Úgy vélik, a nukleáris fegyverarzenál súlyos kockázatokat jelentene Moszkva számára, amely

 a bizonytalan szövetségesektől és a fennmaradó olajvásárlóktól, például Kínától és Indiától is elszigetelhetné Moszkvát.

Az elemzés szerint van némi remény arra, hogy Oroszországban az államcsőd vagy a következő évtizedben bekövetkező szétesés kedvező fordulatot hozhat: azok közül, akik szerint az ország államcsődöt jelent vagy széthullik, 10 százalék úgy látja, hogy a Kreml bukása egy új, demokratikus állam születését eredményezheti.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.