BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Covid–19-et most nehezebb megállítani, de könnyebb túlélni

Sokkal jobban terjed a koronavírus, mint korábban.

A Boston környéki szennyvízmonitoring csaknem három éve azt mutatja, hogy a vírus sokkal elterjedtebb, mint 2020 áprilisának időszakában – írja a Bloomberg

Doctor in protective gloves & workwear holding open test tube and taking out sampling swab for novel Covid-19 test Doctor in protective gloves & workwear holding open test tube and taking out sampling swab for novel Covid-19 test in laboratory.
Fotó: Tang Ming Tung

A szennyvízadatok szerint a tavalyi téli omikron-hullám volt az eddigi fertőzéseknek a csúcsa, azonban a betegség sokkal elterjedtebb volt az idei téli hullám idején, amely újév körül tetőzött, mint volt 2020-ban. A beszámolók szerint 

a lakosság 95 százaléka kapott legalább egy adag Covid–19 elleni vakcinát, mégis sokkal többen fertőződtek meg a vírussal ezen a télen, mint 2020 tavaszi időszakában. 

2020 áprilisában több mint 2000 Covid okozta halálesetet jelentettek Middlesex, Norfolk és Suffolk megyében, 2022 decemberében körülbelül 200 volt ez a szám. Ez még mindig jelentős érték, és a massachusettsi Covid-halálozások körülbelül 93 százaléka decemberben a 60 év felettiek körében történt, ami azt jelzi, hogy még mindig többet kell tenni az idősek védelmében. 

2020 áprilisában a Covid sok embert megölt Massachusetts keleti részén, amely az Egyesült Államok azon régiói közé tartozott, amelyeket a betegség első hulláma a legkorábban és legsúlyosabban sújtott. Aztán a vírus gyorsan elvonult. Tekintettel arra, hogy a szennyvíz  jelzése mennyivel emelkedett a következő Covid-hullámokban, nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a 2020-as tavaszi hanyatlást az úgynevezett falkaimmunitás okozta, ehelyett valószínűleg leginkább az volt az oka a visszaesésnek, hogy Bostonban és külvárosaiban az emberek otthon voltak, és ráadásul a melegebb időjárás is segített.

Az omikron-variáns 2021 késő őszi megjelenése óta a Boston környéki fertőzéseknek többnyire jóval a 2020. áprilisi csúcsa felett maradt, ami valószínűleg az omikron és a variánsai fertőzőbb és immunelkerülő természetének, valamint annak a ténynek tudható be, hogy az emberek már nem maradnak otthon. De a vírus sokkal kevesebb halálos áldozatot követelt. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.