BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraeli politikus miatt mondtak le egy uniós rendezvényt

Az EU izraeli képviselete nem akart lehetőséget adni a szélsőjobboldali miniszternek, hogy hangoztassa nézeteit.

Az Európai Unió izraeli képviselete hétfőn bejelentette, hogy lemondja a fogadást, amelyet Tel-Avivban rendeztek volna, mert a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvit belbiztonsági miniszter jelezte, hogy megjelenik és beszédet mond. A fogadást a május 9-i Európa-nap alkalmából szervezték.

A miniszter hírhedt szélsőséges nézeteiről, amelyeknek az EU nem akart teret adni.
Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP


A képviselet Twitter-oldalán jelentették be a hírt. „Sajnálatos módon idén úgy döntöttünk, hogy lemondjuk a diplomáciai fogadást, mivel nem akarunk platformot biztosítani valakinek, akinek a nézetei ellentmondanak az értékeknek, amelyeket az Európai Unió képvisel” – írták a közleményben.


A hírről beszámolva a Politico emlékeztetett, hogy az ultranacionalista Ocma Jehudit (Zsidó Hatalom) párt képviseletében Ben-Gvir tavaly decemberben lett az eddigi legjobboldalibb izraeli kormány tagja. A politikus hírhedten keményvonalas álláspontot képvisel biztonsági kérdésekben, és ellentmondásos kijelentéseket tett Izrael arab állampolgárairól. Még képviselőként kijelentette például, hogy az izraeli katonákra támadókat deportálni kellene.
A Times of Israel hétvégi jelentése szerint az uniós tisztviselők kérték az izraeli kormányt, hogy valaki mást delegáljon helyette, de Ben-Gvir ragaszkodott a részvételhez, ahol beszédet is mondott volna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.