BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egyesült Államok nem támogatta az ENSZ humanitárius tűzszünetről szóló határozattervezetét

Az Egyesült Államok amiatt bírálja a tervezetet, hogy az nem mondja ki Izrael önvédelemhez való jogát.

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) benyújtott azon határozattervezetet, amely humanitárius tűzszünet elrendelésével biztosítaná a segélyszállítmányok eljutását a Gázai övezetbe.

Fotó: AFP

A szerdai szavazás során a benyújtott dokumentumot a BT tizenkét tagja támogatta, Oroszország és Nagy-Britannia tartózkodott, az Egyesült Államok pedig nemmel szavazott. A dokumentumban felszólítják Izraelt, hogy vonja vissza a gázai civilek és az ENSZ segélymunkásai számára kiadott parancsot, miszerint vonuljanak az övezet északi részéből a délibe, és elítélik a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadásait. Elítélik továbbá a civilek elleni erőszak és az ellenségeskedés minden formáját, az összes terrorcselekményt, és túszaik feltétel nélküli szabadon engedésére szólítják fel a Hamászt.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a szerdai szavazás után közölte: 

Joe Biden amerikai elnök jelenleg a régióban folytat diplomáciai egyeztetéseket, amire jelen esetben hatalmas szükség van. Bírálatot fogalmazott meg a dokumentummal kapcsolatban, amiért az nem említi meg Izrael jogát az önvédelemhez.

Az ENSZ előtt is tisztázni akarja magát Izrael a kilőtt gázai kórház ügyében

Joe Biden amerikai elnök szerint a Pentagon információira alapozta kijelentését, hogy a gázai kórházat nem az izraeli katonaság lőtte ki, az izraeli külügyminiszter pedig bejelentette, hogy konkrét bizonyítékokat fog bemutatni az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén arról, hogy az iszlám dzsihád eltévedt rakétája találta el a kórházat.

Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti megbízottja az Izrael és a Hamász fegyveresei közti konfliktus kiterjedésének veszélyére figyelmeztette szerdán a Biztonsági Tanácsot.

Attól tartok, hogy egy mély és veszélyes szakadék szélén állunk, amely nemcsak az izraeli–palesztin konfliktus jövőjét változtathatja meg, hanem az egész Közel-Keletét is

– mondta a megbízott a tizenöt tagú testülethez intézett szerdai videóüzenetében.

A benyújtott dokumentum elfogadására kiírt szavazást kétszer is elhalasztották. A tanács tagjai korábban két orosz módosító indítványt is elutasítottak, amelyek a humanitárius tűzszünet elrendelését, továbbá a civilek és a civil célpontok elleni támadások elítélését tartalmazták.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket a humanitárius segélyek Gázába való eljuttatása és a túszok szabadon bocsátása érdekében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.