BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 594. napja – friss hírek

Összefoglaló:

Oroszország kedden megpróbál visszatérni  az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába, néhány nappal azután, hogy az ukrán Hroza falu elleni orosz rakétatámadásban több mint 50 ember meghalt. Moszkvát a genfi ​​székhelyű testületből azt követően távolították el, miután tavaly megtámadta Ukrajnát. Az ENSZ-tagok Oroszország esetleges visszaengedéséről október 10-én fognak szavazni – írja a The Guardian

Fotó: Juan Medina / AFP

A döntést titkos szavazással hozzák meg, Oroszország azt ígéri, hogy megfelelő megoldásokat talál az emberi jogi kérdések rendezésére, eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Moszkvát, hogy 

háborút akar kirobbantani a Közel-Keleten, hogy aláássa a világ egységét, és „ezzel segítsen Oroszországnak elpusztítani a szabadságot Európában”.

Zelenszkij Izrael elleni támadáshoz hasonlította Ukrajna helyzetét, mint kiemelte: Izrael önvédelemhez való jogához nem férhet kétség. Az ukrán kormányzat minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse Izraelben élő vagy az elmúlt másfél év során oda menekült állampolgárait, akik számát a hivatalos becslések 15 ezer köré teszik. 

Egyre hevesebb esőzések vannak Ukrajnában, ami hátráltatja az ukránok előrenyomulását. A június óta tartó ellentámadás nem tudott igazi sikert felmutatni, ha pedig beköszönt a tél, akkor a front ismét megfagyhat. Ukrajna egy utolsó elkeseredett rohamra szánhatja rá magát, ameddig még az időjárás engedi. 

Az ellentámadás jelenleg Zaporizzsja déli részén Orikivtól nagyjából 18 kilométerre, Verbove település mellett halad, Bahmutnál pedig Kliscsiivka és Andriivka közelében vannak az ukránok.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.