BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Palesztin külügyminiszter: teljes tűzszünetre van szükség a segélyszállításhoz

A palesztin külügyminiszter Hágában tárgyalt, ahol kijelentette: csak a teljes tűzszünet biztosíthatja a sürgősen szükséges humanitárius segélyek bejuttatását, valamint a víz- és áramellátás visszaállítását az övezetben.

Gázának nem csupán humanitárius, hanem teljes körű tűzszünetre van szüksége ahhoz, hogy a segélyszállítmányok bejuthassanak a területre – jelentette ki Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter Hágában csütörtökön.

Izraeli önkéntesek általuk készített ételt adnak izraeli katonáknak a Gázai övezet déli részének határtérségében
Fotó: Abir Szultan

Maliki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tisztségviselőivel folytatott megbeszélését követően elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, mely szerint a segélyszállítmányok szállításának idejére humanitárius tűzszünetet rendelnének el a Gázai övezet egyes területeire, és kijelentette: Izraelnek a terület egészére kiterjedő tűzszünetet kell hirdetnie. Szavai szerint csak a teljes tűzszünet biztosíthatja a sürgősen szükséges humanitárius segélyek bejuttatását, valamint a víz- és áramellátás visszaállítását az övezetben.

Az amerikai képviselőház új elnöke az ukrán és az izraeli segélycsomag szétválasztását követeli

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja olyan segélycsomagot nyújtott be a kongresszus alsóháza elé, amely egy kalap alá vette az Ukrajnának és az Izraelnek szánt segélyeket. A kormány egyértelműen ezzel akarja megszavaztatni a kijevi támogatást, mivel a képviselőházat uraló republikánusok már elleneznek minden Ukrajnának szánt centet. Mike Johnson új házelnöknek most három hete van, hogy megoldja a politikai krízist, mielőtt a kormány fizetésképtelenné válik.

Korábban a Kairóban megrendezett nemzetközi békecsúcsról megírtuk: kezdetnek jó, de a kialakult helyzet megoldásához nagyon kevés az, hogy szombaton átengedtek egy élelmiszereket és gyógyszereket szállító konvojt az egyiptomi határon. A kialakult helyzet kapcsán aggodalmának adott hangot António Guterres, az ENSZ főtitkára is, aki emlékeztetett arra, hogy a megállapodás értelmében szombaton csak 20 teherautót engednek be az Egyiptomi Vörös Félholdtól a Palesztin Vörös Félhold szervezethez. A segélyszolgálat tisztviselői azt mondták, hogy vasárnapra nem számítanak kézbesítésre, a következő szállítmány csak hétfőn érkezik majd.

Járőröző izraeli katonák Dél-Izraelben.
Fotó: Abir Szultan

Az izraeli kormány bizonyítékot követelt arra vonatkozóan, hogy a segélyszállítmányokat a Hamász nem foglalta le vagy nem irányította el, mielőtt további szállításokat engedélyezne. Az ENSZ egyik tisztviselője szombaton azt mondta, hogy „az ellenőrzési eljárásokról még mindig tárgyalnak a felek”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.