BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael bunkerromboló bombákkal számolná fel a Hamász alagútrendszerét

A szárazföldi csapatok pedig elfoglaltak egy erődítményrendszert a Gázai övezet északi részén.

Az izraeli légierő bunkerromboló bombákkal igyekszik felszámolni a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet föld alatti védelmi rendszerét – közölte az izraeli katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg (IDF) az éjjel használt olyan bunkerromboló bombákat, amelyek képesek a föld alá is behatolni, hogy károsítsa a Hamász föld alatti alagút-, bunker- és lőszerraktárrendszerét, amely a a civil lakosságot élő pajzsként használva lakóépületek, kórházak, iskolák és közintézmények alatt található.

Hétfő reggel hírszerzési irányítással az izraeli légierő megölte a Hamász több magas rangú parancsnokát, köztük Dzsamál Muszát, a terrorszervezet különleges biztonsági egységének főnökét.

This picture taken from Sderot along the border with the Gaza Strip early on November 6, 2023, shows smoke rising from northern Gaza after Israeli strikes, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Fotó: AFP

A vadászgépek az elmúlt órákban mintegy négyszázötven katonai célpontot támadtak, köztük katonai egységeket, megfigyelőállásokat, páncéltörő állásokat.  A Gázai övezet északi részén pedig a szárazföldi erők átvették az irányítást egy jelentős Hamász-erődítmény fölött, amely megfigyelőállomásokat, kiképző komplexumokat és terrorista alagutakat tartalmazott. 

A Földközi-tenger irányából a haditengerészet lőtte a terrorszervezet páncéltörő rakétakilövőit és más célpontjait. Heves tűzpárbaj volt Bét Hanúnban és Hán Junisz külvárosában.

Vasárnap este Jonatan Konrikosz, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője azt mondta, hogy Izrael két órára abbahagyta a tüzelést, hogy a palesztinok átjussanak a Gázai övezet északi, harcok sújtotta részéből a biztonságosabb déli részébe. Egyúttal ismételten felszólították a palesztinokat, hogy vonuljanak délre.

Az izraeli csapatok két részre osztották az övezetet, és középen folyosót nyitottak a harcok elől menekülő palesztinoknak. 

A még mindig az övezet északi részén élő több százezer gázai közül sokan indulhatnak majd dél felé. Az IDF szerint ezt a Hamász fegyverrel igyekszik megakadályozni.

Vasárnap éjfélkor a jordániai légierő sürgős orvosi segélyt dobott le a Gázai övezetben működő jordániai tábori kórháznak. „Kötelességünk segíteni a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett” – közölte II. Abdalláh jordániai király az X-en. Egy magas rangú izraeli tisztviselő arról tájékoztatott, hogy a jordániai segélyszállítmányok izraeli egyeztetéssel és jóváhagyással érkeztek az övezetbe.

Ugyancsak vasárnap este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Vöröskereszt elnökével, Miriana Spolirikkal beszélt, és arra kérte, hogy a Vöröskereszt követelje az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátását a nemzetközi jog értelmében.

Az izraeli kormányfő azért is síkra szállt, hogy a Vöröskereszt tartsa fenn azon jogát, hogy haladéktalanul meglátogathassa az összes elrabolt izraelit biztonságuk és egészségük biztosítása érdekében.

Izrael középső és déli részének városait vasárnap este heves rakétatűz érte a Gázai övezetből, azonban a Vaskupola légvédelmi rendszer elhárította a támadást. A rakéták kilövése után Izraelben megszólalnak a légiriadó szirénái, és az emberek az óvóhelyekre menekülnek.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy Ohio osztályú atom-tengeralattjáró érkezett a Közel-Keletre. A háború kezdete óta az Egyesült Államok két repülőgép-hordozót küldött a régióba, a Gerald Fordot és a Dwight Eisenhowert.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.