BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 650. napja – hétvégén eldőlhet, hogy kap-e Ukrajna amerikai támogatást

Rally for Ukraine on first anniversary of war
Összefoglaló:

A Demokrata Pártot képviselő Chuck Schumer, az Egyesült Államok szenátusának többségi vezetője a hét végére tűzte ki az első eljárási szavazást Joe Biden elnök 106 milliárd dolláros finanszírozási kérelméről, amelyből 61 milliárd dollár Ukrajnának megy – jelentette a The Hill december 5-én. A Fehér Ház levélben szólította fel hétfő este a kongresszust, hogy szavazza meg az elnök által Ukrajna számára kért költségvetési kiegészítést.

Rally for Ukraine on first anniversary of war
Ukrajna mellett tüntetnek a Fehér Ház előtt. Fotó: NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok igazgatási és költségvetési hivatalának (Office of Management and Budget) igazgatója, Shalanda Young levelében sürgősnek nevezte a kongresszus lépését, mert az év végén elfogy a korábban jóváhagyott keret.

A fehér házi intézmény vezetője szerint az Egyesült Államok törvényhozása eddig már 111 milliárd dollárt (mintegy 40 ezermilliárd forintot) hagyott jóvá Ukrajna számára, de a levél szerint további pénzre van szükség. Úgy fogalmaz, hogy

ha a segítségnyújtás leáll, akkor az súlyos problémákat okoz majd Ukrajna számára.

A Fehér Ház a többi között azzal érvel, hogy az ukrán katonai támogatás számottevő amerikai gazdasági haszonnal is jár, ugyanis segít élénkíteni az amerikai hadiipart. A levél szerint az elnök által Ukrajna számára kért több mint 61 milliárd dollárból 50 milliárd az amerikai gazdaságot ösztönözné.

A Fehér Ház kongresszushoz intézett felszólításával kapcsolatban a nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elnök által Ukrajna számára kért összeg hiányában leállnak a fegyverekre és felszerelésekre adott megrendelések, és az amerikai hadsereg készleteiből sem tudnak további segítséget lehívni anélkül, hogy az az amerikai katonai készenlétet befolyásolná.

Géppuskás ukrán katona áll egy kijevi lakótömb oldalára festett kép előterében.
Fotó: MTI / Szerhij Dolzsenko

Jake Sullivan azt állította, hogy az eddigi amerikai segítség hozzájárult ahhoz, hogy visszatartsák az orosz erőket, és hogy Ukrajna képes legyen visszafoglalni az oroszok által korábban megszállt területek 50 százalékát, valamint

az Egyesült Államokon belül, a hadiiparon belül jól fizető munkahelyeket teremtett.

Hozzátette, hogy a Fehér Ház bízik abban, hogy a kongresszus helyes döntést hoz majd.

Orbán az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások halasztását követeli

Az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése az uniós bővítés objektív és érdemen alapuló voltának a végét jelentené.

Az amerikai kongresszus alsóházának republikánus tagjai között többen vannak, akik komolyabb feltételekhez és szigorúbb átláthatósághoz kötnék Ukrajna további támogatását. A republikánusok egy része azt is elvárja, hogy Joe Biden és kormánya hatékony lépéseket tegyen az Egyesült Államok határainak védelmében, mielőtt további komoly összegekkel siet Ukrajna segítségére.

Ősszel vitát okozott a Fehér Ház és a kongresszusi republikánusok között, hogy a Joe Biden által kért költségvetési kiegészítés egyben kezeli az Ukrajnának, Izraelnek, a határvédelemre, a természeti katasztrófák kezelésére és nemzetközi segélyezésre szánt keretet. A republikánusok egy része ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajna támogatását elkülönítve kezeljék a többi ügytől.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.