BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások halasztását követeli

Az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdése az uniós bővítés objektív és érdemen alapuló voltának a végét jelentené.

Az Európai Tanács elnökéhez, Charles Michelhez címzett levélben követeli az ukrán uniós tárgyalások elkezdésének elnapolását Orbán Viktor miniszterelnök.

A hétfői keltezésű levélben Orbán kifejti, hogy a jövő heti, brüsszeli EU-csúcstól mindenki az ukrán csatlakozási tárgyalások elindítását várja, ám szerinte ezek a várakozások alaptalanok a jelenlegi politikai és technikai előkészületek tükrében. A csatlakozási tárgyalások elindításához ráadásul a tagállamok egyhangú döntése szükséges.

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Orbán már a múlt hónapban is arra kérte Michelt, hogy indítson stratégiai párbeszédet Ukrajna kapcsán, mondván 

a tanács nincs abban a helyzetben, hogy kulcsfontosságú döntéseket hozzon, amíg nincs konszenzuson alapuló stratégia az ukránok kapcsán.

A Bloomberg birtokába került levél szerint a miniszterelnök figyelmeztette az uniós vezetőket, hogy törekvéseik óhatatlanul kudarccal járnak majd, a konszenzus nyilvánvaló hiánya miatt. A lap által ugyancsak megismert brüsszeli tervek szerint az EU megnyitná a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, ám a tárgyalások keretrendszere csak bizonyos reformok megvalósulása után lépne életbe. Az Európai Bizottság hivatalosan is javasolta Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak a megnyitását, köszönhetően Kijev egyes reformjainak.

Orbán ugyanakkor arról ír a levelében, hogy a bizottság javaslatának elfogadása az EU-bővítés objektív és érdemeken alapuló voltát ásná alá. Az ukrán csatlakozás elnapolása mellett Magyarország leállítaná Ukrajna további segélyezését is. Az uniós költségvetés módosítását említve a kormányfő a bizottsági javaslatot megalapozatlannak, kiegyensúlyozatlannak és irreálisnak nevezi. Ehelyett egy új, találékony és jövőálló megközelítést ajánl Michel figyelmébe, ami további erőfeszítéseket, időt és átfogó önvizsgálatot igényel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.