BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tombolnak a harcok Gáza északi részén, miután az ENSZ elállt a tűzszüneti felhívástól

Izrael a terület északi részének teljes ellenőrzésére törekszik, hogy erőit a déli frontra tudja koncentrálni.

Heves harcok robbantak ki az izraeli csapatok és a Hamász fegyveresei között Gáza északi részén. Az izraeliek itt a teljes ellenőrzésre törekednek, hogy a déli területre összpontosíthassanak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa több segélyt kért a palesztin enklávénak, de nem követelt tűzszünetet – ez olaj volt a tűzre.

Fotó: AFP

Az északi Dzsabália város felett – ahol a legnagyobb gázai menekülttábor is található – sűrű füst gomolyog, a lakosok folyamatos bombázásokról és izraeli tankok lövedékeiről számoltak be – tudósít a Reuters. 

A Hamász fegyveres szárnya, az Al-Kasszam Brigádok közölte, hogy harcba keveredett az izraeli erőkkel a térségben. Közölték, hogy öt izraeli harckocsit semmisítettek meg, a személyzetet megölték. A hírügynökség nem tudta független forrásokból megerősíteni a közleményt.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a 11 hete tartó konfliktus során közel 20 ezer gázai lakos halt meg, további több ezer holttestet rekedhetett a romok alatt. Gáza 2,3 millió lakosának csaknem az egészét kitelepítették.

Fotó: AFP

Izrael szerint 140 katonája vesztette életét azóta, hogy október 20-án megkezdte szárazföldi invázióját, válaszul a Gázában kormányzó Hamász fegyveresei által október 7-én Izraelben elkövetett ámokfutásra, amelynek során 1200 embert öltek meg, és 240 túszt ejtettek az enklávéban.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombaton közölte, hogy a Gázai övezetben lévő Issza város területén olyan lövéseket adtak le, amelyek több tucat fegyverest csaltak ki egy, a Hamász főhadiszállásaként szolgáló épületből. Utasították a légierőt, hogy mérjen csapást az épületre és likvidálja a terroristákat – közölték. 

A hadsereg egy videót is közzétett, amely szerinte Hamász-alagutakat mutat az isszai körzetben. Izrael azzal vádolja a militáns csoportot, hogy alagutakat és más katonai infrastruktúrát helyez el a civilek között, hogy emberi pajzsként használja őket, amit a Hamász tagad.

Izrael vezető katonai szóvivője pénteken közölte, hogy erőik szinte teljes műveleti ellenőrzést értek el Gáza északi részén, és készülnek a szárazföldi offenzíva kiterjesztésére az övezet más területeire, elsősorban a déli részre.

A WAFA hivatalos palesztin hírügynökség szerint legalább 18 palesztin meghalt és több tucatnyi másik megsebesült pénteken késő este a Gáza középső részén fekvő Nusseirat egyik házára mért légicsapásban.

Egészségügyi tisztviselők és a Hamász médiája egymástól függetlenül közölték, hogy a Nusseirat közelében lévő menekülttáborban egy házra mért izraeli légicsapás három embert ölt meg, köztük a Hamász Aqsa TV csatorna újságíróját és két rokonát. Az újságíró halálával legalább 69-re emelkedett a konfliktusban áldozatul esett újságírók száma – közölte egy szakmai érdekképviseleti szervezet.

Sajnálják

Az izraeli hadsereg sajnálatát fejezte ki a civil halálesetek miatt, és az Irán által támogatott Hamászt okolja azért, hogy sűrűn lakott területeken tevékenykedik, azzal érvelve, hogy Izrael soha nem lesz biztonságban, amíg a csoportot meg nem szüntetik. Szombaton mintegy két napja először szólaltak meg szirénák, amelyek a Gázai övezetből indított lehetséges rakétatámadásokra figyelmeztettek Izrael déli részén. 

Izrael már régóta sürgeti a lakosokat, hogy hagyják el Gáza északi területeit, de erői a kis tengerparti enklávé középső és déli részén lévő célpontokat is bombázzák. A konfliktus túlterjedt Gázán, többek között a Vörös-tengerre is, ahol az Iránnal szövetséges jemeni huti erők rakétákkal és drónokkal támadják a hajókat. Egy Izraelhez kötődő kereskedelmi hajót az Arab-tengeren India nyugati partjainál egy pilóta nélküli légi jármű talált el, ami tüzet okozott – közölte szombaton az Ambrey brit tengerbiztonsági cég.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka szerint le lehet zárni a Földközi-tengert, ha az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is „bűncselekményeket” követnek el Gázában – jelentette szombaton az iráni média, anélkül, hogy megmagyarázta volna, miként is történne ez. Irán korábban azt hangoztatta, hogy nem szeretné a háború eszkalációját.

Enyhült az ENSZ

Az ENSZ minap kiadott állásfoglalása enyhébb lett a korábbi tervezeteknél, amelyek a 11 hete tartó háború azonnali befejezését és a segélyszállítmányok feletti izraeli ellenőrzés lazítását követelték. Így viszont megnyílt az út a tervezetről való szavazás előtt, amelytől eddig az Egyesült Államok elhatárolódott.

Izraeli tankok a Gázai övezet északi részén.
Fotó: AFP

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete szerint a Biztonsági Tanácsnak inkább a Hamász által fogva tartott túszok kiszabadítására kellett volna összpontosítania, és a „segélyezési mechanizmusokra” való összpontosítás felesleges, mivel Izrael „a szükséges mértékben engedélyezi a segélyszállításokat”.

Az Egyesült Államok és Izrael, amely a Hamász felszámolására esküdött fel, ellenzi a tűzszünetet, azt állítva, hogy az lehetővé tenné az iszlamista fegyveres csoport számára az újbóli csoportosulást és felfegyverkezést. Joe Biden amerikai elnök kormánya azonban egyre kritikusabbá vált a növekvő áldozatok száma és a humanitárius válság miatt, amely egyre súlyosbodik, ahogy Izrael folytatja szárazföldi és légi offenzíváját.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.