BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb hajót támadtak meg a Vörös-tengeren, veszélyben lehet Európa LNG ellátása

Ismét lecsaptak egy teherhajóra a Vörös-tengeren a jemeni húszi lázadók. A múlt héten három hajót ért rakétatámadás. Most a norvég Strinda nevű olajszállító hajóra lőttek ki rakétát. Az Izrael és a Hamász közötti harc kirobbanása óta a húszik már több hajót is megtámadtak a Vörös-tengeren. A rakétákat addig lövik, ameddig Izrael ostromolja Gázát. A Vörös-tengeren érkezik Európába a katari LNG, így a húszik ténykedése veszélyezteti a kontinens energiabiztonságát.

Rakétát lőttek ki a norvég Strinda nevű olajszállító hajóra a Vörös-tengeren. A támadást a jemeni húszi lázadók vállalták magukra. Ez már a sokadik hasonló támadás a Jemenhez közeli vizeken.

A képen a novemberben elfoglalt brit-japán teherhajó, az M/V Galaxy Leader látható.
Fotó: –

Az Irán által pénzelt húszik kedden közölték, hogy ők lőtték ki a rakétát a norvég tankerhajóra. A támadás előtt felszólították a Strinda hajó legénységét, hogy álljanak meg és kerüljék el a Jemenhez közeli vizeket, de a hajó legénysége nem foglalkozott a figyelmeztetéssel – írta meg a Haaretz. A húszik katonai szóvivője, Yehia Sareea egy televíziós interjúban közölte, hogy a tanker Izraelbe tartott.

A szóvivő azt is közölte, hogy 

az elmúlt napokban sikerült több Izraelbe tartó hajót is feltartóztatniuk. 

A húszik a gázai palesztinok támogatására tartják távol a teherhajókat Izrael partjaitól.

Yehia Sareea megígérte, hogy továbbra is azon dolgoznak majd, hogy távol tartsák a hajókat Izraeltől, hogy az ország így ne kaphasson segítséget külföldről. A blokádot addig tartják fenn, ameddig Izrael nem engedi az élelmiszer és a humanitárius segélyek beáramlását Gázába.

December 4-én a húszik három teherhajót is megtámadtak Jemen területéről. Ekkor az Izraelhez köthető Unity Explorert, a Number 9-et és a Sophie II.-t támadták meg rakétákkal. Ezeket a hajókat a térségben tartózkodó amerikai hadihajó, a USS Carney védte meg.

Novemberben a jemeni felkelők el is foglaltak egy teherhajót, a brit M/V Galaxy Leadert. A húszik a kereskedelmi hajót a 25 fős legénységével arra hivatkozva foglalták el, hogy Izrael támadást indított a Hamász ellen, amely október 7-én példátlan mértékű vérengzést hajtott végre Izraelben.

Európának nagyon fájhatnak a húszik akciói

A jemeni húszik sorozatos támadásai a Vörös-tengeren fejfájást okozhatnak Európának, mivel ezen az útvonalon érkezik a katari cseppfolyósított földgáz a kontinensre. 

A kereskedők joggal aggódhatnak, hiszen az Izrael és a Hamász közötti konfliktus elfajulásával a Vörös-tengeri szállítási útvonalak is egyre nagyobb veszélybe kerülhetnek.

A húszik már korábban is közölték, hogy célpontnak tekintenek a Vörös-tengeren minden hajót, bármi közük is van Izraelhez. Addig lövik majd a rakétákat a tankerekre, ameddig Izrael fel nem hagy Gáza ostromával.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.