Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnokot menesztették posztjáról – közölte csütörtökön Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter. A hét eleji jelentések szerint Zaluzsnij nem volt hajlandó lemondani, és a lehetséges utódok sem vállalták a feladatot.

Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valerii Zaluzhnyi takes part in a ceremony marking Ukraine's Independence Day, in Kyiv on August 24, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEI CHUZAVKOV / AFP)
Fotó: AFP

A Deustche Welle emlékeztet rá, hogy az 50 éves Zaluzsnijt mindössze néhány hónappal azelőtt nevezték ki főparancsnoknak, hogy kirobbant a háború. A tábornok felügyelte Kijev védelmét az első hetekben hetekben, valamint néhány terület visszafoglalását Észak- és Dél-Ukrajnában, ezért rendkívül népszerű lett.

Azonban a tavaly nyári ellentámadás kudarca óta megromlott a kapcsolat Zaluzsnij és Volodimir Zelenszkij elnök között. Ehhez hozzátartozik, hogy 2022 végén a Financial Times arról írt, hogy Zelenszkij egyre féltékenyebb a katonatisztre, aki azt kérte Valerij Zaluzsnijtól, az ukrán erők főparancsnokától,

hogy vegyen vissza a nyilvános szereplésekből.

Zelenszkij és Zaluzsnij nyilatkozatot tettek közzé a közösségi médiában, ami azt sugallja, hogy Ukrajna két legjelentősebb háborús személyisége szorosan együttműködik. Az államfő szerint az ukrán hadseregnek megújulásra van szüksége és megkérte a tábornokot, hogy továbbra is a csapat tagja legyen.


Az ukrán államfő a héten RAI olasz tévécsatornának adott interjújában korábban elismerte, hogy átalakítást fontolgat az ország katonai vezetésében. Hangsúlyozta, hogy a hadsereg vezetése mellett szerinte az ország teljes vezetői apparátusának személyi megújítására is szükség van. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközökben és a közösségi hálózatokon január 29-én jelentek meg a Zaluzsnij lemondásáról szóló, forrásokat idéző jelentések. 

Aznap – értesülések szerint – Zelenszkij javasolta a főparancsnoknak, hogy önként nyújtsa be lemondását. Boriszlav Bereza, a törvényhozás (verhovna rada) egykori képviselője szerint Zaluzsnijnak felajánlották az egyik európai ország nagyköveti posztját, de ő ezt visszautasította. Egy nappal korábban Evhen Sevcsenko parlamenti képviselő viszont azt mondta, Zaluzsnij elfogadta, hogy londoni nagykövet legyen.