BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij a lövészárkokba invitálta Donald Trumpot

Volodimir Zelenszkij már nem először szólítja meg nyilvánosan Donald Trumpot, most újra felajánlotta a volt amerikai elnöknek, hogy szívesen körbevezeti az ukrán fronton.

Volodimir Zelenszkij készen áll kapcsolatba lépni Donald Trumppal, még az ukrán frontvonalat is megmutatná neki. Az ukrán elnök a müncheni biztonsági konferencián tartott beszédében elmondta, hogy már korábban is felajánlotta a republikánusok éllovasának, hogy megmutatja neki az orosz–ukrán háború hatását.

Fotó: AFP

Zelenszkij elmondta, hogy már nyilvánosan meghívta a volt amerikai elnököt, de minden Trump akaratán múlik. Se a republikánus jelölt, se kampányirodája nem válaszolt még a meghívásra − írja a CNBC. 

Ha Trump úr eljön, készen állok arra, hogy kimenjek vele a frontra

– mondta az ukrán elnök. Zelenszkij már január végén is nyilvánosan megszólította Trumpot, és Kijevbe hívta, ám látogatását egy feltételhez kötötte: szívesen látják, ha Trump korábbi nyilatkozatához hűen 24 órán belül véget tud vetni az orosz–ukrán háborúnak. Trump korábban azzal dicsekedett, hogy ha most ő lenne az Egyesült Államok elnöke, azonnal véget vethetne a háborúnak. Az ukrán elnök korábban azt nyilatkozta,

mindössze 24 percre lenne szüksége ahhoz, hogy elmagyarázza Trumpnak, hogy ő sem tudja kezelni ezt a háborút.

Zelenszkij pénteken Németországba utazott, ahol találkozott Olaf Scholz német kancellárral, majd később Franciaországban Emmanuel Macron francia elnökkel, akikkel új kétoldalú biztonsági egyezményeket írtak alá. „Támogatásunk nemcsak hosszú távú, hanem kollektív is, mivel az Egyesült Királyság és Németország már aláírt egy ilyen megállapodást” – mondta a francia államfő. Az ukrán elnök először utazott külföldre, mióta leváltotta a hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. A cél a kieső amerikai fegyverszállítások pótlása.

Olaf Scholz: a NATO elrettentőképességeinek hiteleseknek kell lenniük, de nem küldünk katonákat Ukrajnába

Az orosz győzelem Ukrajnában többe kerülne az EU-nak, mint Kijev támogatása – jelentette ki a müncheni biztonságpolitikai konferencián a német kancellár.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.