Közélet

Az Egyesült Államok titokban szállított nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának

A 61 milliárd dolláros katonai támogatás előtt is kapott amerikai segítséget Ukrajna, csak titokban. Egy tisztviselő szerint ugyanis az Egyesült Államok márciusban nagy hatótávolságú rakétákat küldött Ukrajna számára.

Az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban titokban nagy hatótávolságú rakétákat szállított Ukrajnába és az ukrán erők már kétszer használták is őket – közölte szerdán egy amerikai tisztviselő. A rakétákat egy 300 millió dollár értékű, Ukrajnának szánt katonai segélycsomag tartalmazta, amelyet Joe Biden amerikai elnök március 12-én hagyott jóvá.

Az Egyesült Államok titokban szállított nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának / Fotó: AFP

A tisztviselő nem árulta el, hogy hány rakétát küldött az Egyesült Államok, de azt igen, hogy április 17-én használták őket először, egy krími orosz repülőtér ellen, amely körülbelül 165 kilométerre volt az ukrán frontvonaltól. A forrás szerint hónapokon keresztül tárgyalta a Biden-adminisztráció, hogy küldjenek-e 300 kilométeres hatótávval rendelkező taktikai rakétarendszereket Ukrajnának – írja a Reuters.

A Pentagon kezdetben ellenezte a nagy hatótávolságú rakéták bevetését,

attól tartva, hogy az amerikai raktárkészletből származó rakéták elvesztése rontaná az Egyesült Államok katonai felkészültségét.

A tisztviselő szerint végül az győzte meg az amerikai vezetést, hogy Oroszország decemberben és januárban is Észak-Korea által szállított nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat vetett be Ukrajna ellen. A döntéshozásban az is nagy szerepet játszott, hogy az orosz csapatok kitartóan célba vették Ukrajna kritikus infrastruktúráját.

Az amerikai szenátus is áldását adta kedden késő este arra a segélycsomagra, amely Ukrajna, Izrael és Tajvan számára nyújt finanszírozást, és amelyet a hét végén fogadott el a képviselőház. Ukrajna 61 milliárd dollárra számíthat a törvény elfogadásának köszönhetően.

 

Egyesült Államok katonai segély ukrajna rakéta orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek