BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Határzárat vezet be Lengyelország a fehérorosz határon a migrációs nyomás miatt

Fehéroroszország az állami embercsempészettel igyekszik uniós szomszédait destabilizálni. Varsónak ebből elege lett, ezért megerősíti határai védelmét.

Visszaállítja a belépési tilalmat Lengyelország a fehérorosz határ menti térség kétszáz méter széles sávjában a súlyosbodó migrációs válság miatt – közölte szerdán Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Republic,Of,Poland,Border,Sign,With,Polish,Inscription,Republic,Of, migráció, határ
A fehéroroszok 2021 óta igyekeznek fegyverként használni a migrációt az EU ellen / Fotó: Shutterstock

Tusk Wladyslaw Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, valamint Tomasz Siemoniak belügyminiszterrel közösen látogatott a fehérorosz határhoz közel fekvő Dubicze Cerkiewne településre.

Egy lengyel katonát megkéselt egy migráns

A lengyel kormányfő utalt az előző nap történéseire, amikor is egy határon átjutni igyekvő illegális bevándorló megkéselt egy, a határőröket segítő lengyel katonát, akit jelenleg kórházban ápolnak. Tusk ezért azt ígérte, hogy  az állambiztonság, valamint a határt őrző tisztviselők biztonsága érdekében minden lehetséges logisztikai, technikai és jogi eszközt igénybe vesznek.

A 200 méter széles ütközőzóna mielőbbi visszaállításáról a jövő hét elején hozhat döntést a kormány. A lengyel miniszterelnök azt is elmondta, hogy a határvédelem és saját védelmük érdekében 

a lengyel határőröknek teljes joga, sőt kötelessége minden elérhető módszer alkalmazása, ami élvezi az állam és személyesen a miniszterelnök támogatását is.

Több lengyel rendőr és katona érkezik a határra

Tusk elmondta azt is, hogy gyakrabban fogják a rendőrséget bevetni a határon, különösen akkor, ha csoportosan próbálnak átjutni a bevándorlók.

„Semmilyen menedékkérőkkel nincs itt dolgunk, hanem a lengyel határ és az állam destabilizációját célzó, szervezett, több szinten nagyon hatékony akcióval állunk szemben” – jelentette ki a lengyel kormányfő, utalva arra, hogy a migránsokat a Lukasenka-rezsim szervezetten szállítja Fehéroroszország és európai uniós szomszédainak a határára.

A határőröket jelenleg 5500 katona támogatja Kosiniak-Kamysz szerint, ám a hadsereg jelenlétét Marek Sokolowski vezérkari főnök keddi döntése értelmében tovább erősítik.

A migrációs nyomás miatt az előző kormány 2021 szeptemberében 183  határ menti településen vezetett be belépési tilalmat a térségen kívül élők számára, ezt 2022 júliusában egy 200 méteres sávra korlátozták, majd a tavalyi év elején fel is oldották. Erre a lépésre azonban csak azután került sor, hogy 

a határvonal jelentős részén közben felépült az elektronikus riasztórendszerrel felszerelt acélkerítés.

Hétfőn azt is bejelentették, hogy Lengyelország a Keleti Pajzs nevű projekt keretében továbbfejleszti a keleti határszakasz védelmét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.