BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 826. napja – az ukránok gyenge pontját találhatta meg az orosz hadsereg

orosz-ukrán háború, előrenyomulás, hadsereg, Harkiv, Donyeck
Összefoglaló:

Az orosz hadsereg az elmúlt napokban négy alkalommal is gépesített egységekkel hajtott végre támadást a Donyecki területen, hogy teszteljék az ukrán védelem képességeit és reakcióját – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

orosz-ukrán háború, előrenyomulás, hadsereg, Harkiv, Donyeck
Az orosz hadsereg leginkább a Harkivi és Donyecki területeken próbálkozik / Fotó: Szergej Bobok / AFP

A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) legfrissebb jelentése szerint Oroszország fokozott intenzitású, szakaszosan végrehajtott támadásokat indít Csasziv Jar várostól keletre és Novopokrovszke falu közelében (Avgyijivkától északnyugatra fekvő település), valamint szintén gépesített támadásokat hajt végre Novomikajlovka közelében (Donyecktől délnyugatra) és Sztaromajorszkban. A támadások eredményeként az oroszoknak sikerült csekély mértékben előrenyomulni az utóbbi térségben, azonban Csasziv Jarnál nem történt áttörés.

Az ISW elemzése szerint az elmúlt napokban az orosz csapatok csökkentették a támadások intenzitását a Harkivi terület északi részén, és növelték a támadások ütemét Pokrovszk irányában. A szakértők úgy látják, hogy a legutóbbi orosz offenzívák a Harkivi területen megpróbálták kihasználni az ukránok létszámbeli hátrányát és felszereléseinek hiányát, mielőtt a várható nyugati katonai segítség megérkezik a frontra, egyúttal lehetőséget teremteni az orosz csapatok számára más irányú támadásokhoz. Az orosz hadsereg fel akarta mérni, hogy vannak-e az ukránoknak gyenge pontjai a donyecki frontvonalon, és ha igen, hol vannak – zárult az ISW elemzése.

Oroszország szerint Ukrajna vegyi fegyverek bevetésére készül

Az orosz katonai vezetés szerint bizonyíték is van erre. Oroszország szerint korábban is előfordult, hogy az ukrán erők vegyi anyagokat tartalmazó lőszereket és gránátokat vetettek be.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.