BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tévedés: nem ért véget Robert Fico műtéte, a szlovák miniszterelnök állapota továbbra is kritikus

Elterjedt a szlovák sajtóban, hogy véget ért Robert Fico operációja. Most úgy tűnik, ez álhír volt. A szlovák miniszterelnök elleni merénylet hírei között nem egyszerű eligazodni.

Szerdán 23 óra magasságában sajtótájékoztatót tartott a szlovák védelmi miniszter és belügyminiszter. A szlovák közmédia beszámolója szerint Robert Kalinák és Matúš Šutaj-Eštok világossá tették, mi a legújabb hír Robert Fico állapotáról.

Tévedés: nem ért véget Robert Fico műtéte, a szlovák miniszterelnök állapota továbbra is kritikus / Fotó: AFP

A leglényegesebb információ, hogy a szlovák kormányfő operációja továbbra is zajlik, tehát 

tévedés, hogy véget ért volna a műtét.

Ez a Ta3 kereskedelmi televízió nyomán terjedt el és a Világgazdaság is beszámolt róla. A cikkben jeleztük, hogy az információt érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel senki nem erősítette meg. A két szlovák miniszter megismételte, hogy Robert Fico állapota továbbra is kritikus.

Szlovákia miniszterelnökét szerdán 15 óra 15 perckor vette át a besztercebányai egyetemi kórház. Vagyis a beavatkozás immáron hét órája tart. Fico több lövést is kapott, ezek a hasát és a mellkasát, illetve a karját érték. Egyelőre nem lehet biztosat mondani arról, mennyire súlyosak a sérülései. Vannak biztató jelek, de olyanok is, amelyek éppen az ellenkezőjére utalnak.

Már csak azért sem könnyű eligazodni, merthogy a szlovák kormányzati kommunikáció meglehetősen széttartó. A Telex azt írta, hogy Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter és kormányfőhelyettes este tíz óra előtt a BBC-nek úgy nyilatkozot, hogy ő úgy tudja, "abban a pillanatban Fico már nem volt életveszélyes állapotban" és azt hiszi, túl fogja élni. A miniszter szerint egy lövedék áthatolt Fico gyomrán, egy másik pedig egy ízületet talált el.

A szlovák közmédia azonban semmiféle ilyen fejleményről nem számolt be eddig, miközben több kereskedelmi szlovák médium igen. Azonban ezek saját értesülések, nem tekinthetők hivatalosnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.