BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 848. napja – Ukrajna most már leülne tárgyalni Oroszországgal

null
Összefoglaló:

Az ukrán elnök kabinetfőnöke közölte, Ukrajna leülne tárgyalni Oroszországgal a következő nemzetközi konferencián, amelyen a béketárgyalások menetét dolgoznák ki. A Kreml azonban többször is világossá tette, hogy nem áll szándékában részt venni az ukrán béketervezetben – írta meg a a Bloomberg

Fotó: AFP

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy 92 ország részvételével tartottak békekonferenciát Svájcban a múlt héten, Vlagyimir Putyin orosz elnököt azonban nem hívták meg, igaz, ahogy korábban nyilatkozott: nem is vett volna részt rajta, ugyanis időpocsékolásnak tartja a konferenciát. Putyin korábban azt szabta feltételül, hogy 

Ukrajna először adja át négy keleti régióját Oroszországnak, valamint mondjon le NATO-csatlakozási ambíciójáról. 

Moszkva legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt. Oroszország más szövetségesei – például India és a Dél-afrikai Köztársaság – részt vettek a találkozón, de még miniszteri szinten sem képviseltették magukat. Brazília csak megfigyelő volt. Szaúd-Arábia pedig arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek fel kell készülnie a „nehéz kompromisszumra”, hogy véget vessen a konfliktusnak. A Bloomberg szerint Ukrajna globális fellépése falba ütközik, mivel a csúcstalálkozó céljai elmaradtak. Ennek ellenére Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója sikeresnek minősítette a találkozót. Közölte, hogy a múlt hét végén tartott svájci békecsúcs után munkacsoportokban folytatódhat a fegyverszünet előkészítése.

Ez mind része egy közös tervnek, amelyet számos ország támogat majd

– mondta Jermak. Hozzátette, lehetséges lesz, hogy a tárgyalásra meghívják Oroszország képviselőit is.

„A második csúcstalálkozó reprezentatívabb lesz” – mondta a főtanácsadó, hozzátéve, hogy a háború lezárását és a vele járó válságok rendezését célzó döntések meghozatalára törekednek. Azt is mondta, hogy Ukrajna „realista” és nyitott más nemzetek véleményére és a „felelős országok” egyesítésére törekszik a Volodimir Zelenszkij béketerve, amely megköveteli az orosz csapatok teljes kivonását Ukrajna területéről.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.