BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bűnösnek találták Biden fiát

Hazudott, amikor fegyvervásárlásakor egy nyomtatványon azt állította, nem használ drogokat. Hunter Bidenre akár évtizedes börtön is várhat. Joe Biden kizárta, hogy kegyelmet ad fiának, mondván, tiszteletben tartja az esküdtszék döntését.

Bűnösnek mondta ki egy szövetségi bíróság esküdtszéke Hunter Bident fegyvertartási ügyében kedden Delaware államban. Ezzel először ítéltek el hivatalban lévő elnök gyerekét bűncselekményért az Egyesült Államokban.

Hunter Biden
Hunter Biden szeptemberben is a bíróság elé áll / Fotó: AFP

Joe Biden amerikai elnök fiát három rendben mondták ki bűnösnek, amiért megsértette a szövetségi fegyvertartási törvényeket, amikor fegyvervásárlása során valótlanul állította egy vásárláshoz szükséges dokumentumon, hogy nem kábítószerhasználó.

Az egyhetes tárgyaláson az 54 éves Hunter Biden családtagjai és egykori szerelmei is vallottak a férfi drogokkal fűtött életéről, amikor 2015 és 2019 között a crack rabja volt. Az ítélet kevesebb mint két héttel követi a Donald Trumpot elmarasztaló ítéletet, akit egy New York-i esküdtszék talált bűnösnek 34 rendbeli okirat-hamisításért. Az ugyanakkor a Bloomberg írása szerint nem világos, hogy az ítéleteknek milyen hatásuk lesz a novemberi elnökválasztásra.

Hunter Biden nem számíthat kegyelemre az apjától

Mindenesetre Hunter Biden jogi problémái nem tesznek jót az újraválasztásért küzdő apjának. Az elnökcsemete ugyanis szeptemberben Los Angelesben adócsalásért áll bíróság elé. Mindenesetre Joe Biden közölte, hogy tiszteletben tartja az esküdtszék döntését, és kizárta, hogy kegyelmet ad a fiának.

A vádak közül kettő maximum 10 év börtönbüntetéssel, a harmadik pedig maximum 5 év börtönbüntetéssel sújtható, ám ritka az olyan ítélet, amely a lehetséges legnagyobb büntetést szabja ki. 

A tárgyaláson részt vett a first lady, Jill Biden is, és a vád több részletet is Hunter Biden memoárjából olvasott fel.

A vád szerint az elnök fia illegálisan állította, hogy nem fogyaszt kábítószert, amikor 2018 októberében fegyvert vásárolt, igaz, azt nem tudta bizonyítani, hogy a vásárlás napján is fogyasztott valamilyen drogot. Azonban az ügyész szerint a kérdés nem a kifejezett napra vonatkozott.

Hunter Biden ügyvédei amellett érveltek, hogy a férfi nem szándékosan sértett törvényt, hiszen gondolhatta azt, hogy elegendő, ha a vásárlás pillanatában tiszta.

Az ügyben eljáró ügyészt, David Weisst még Donald Trump nevezte ki, akit Biden megtartott pozíciójában, sőt igazságügyi minisztere, Merrrick Garland 2023-ban nevezte ki különleges ügyésznek, hogy felügyelje a Hunter Biden ellen folyó eljárásokat. Weiss és Hunter Biden tavaly vádalkut kötöttek, ám az végül összeomlott, az elnök fiának támogatói szerint a Weissre nehezedő politikai nyomás miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.