BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
China continues large-scale drills around Taiwan

Hátborzongató kijelentést tett a kínai védelmi miniszter: „szétzúzunk mindenkit”

Tung Csün vasárnap figyelmeztette Tajvant és szövetségeseit, hogy országa „szétzúz mindenkit” , aki a sziget függetlenségét szorgalmazza. Kína védelmi minisztere a kínai hadsereg határozott és erőteljes fellépését helyezte kilátásba, majd közvetve támadta az Egyesült Államokat is, amiért fegyvereket ad el Tajvannak.

A kínai védelmi miniszter, Tung Csün vasárnap figyelmeztette Tajvant és szövetségeseit, hogy országa „szétzúz mindenkit” , aki a sziget függetlenségét szorgalmazza.

Tung Csün, Kína, védelmi miniszter
Tung Csün, Kína védelmi minisztere amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal (középen) is találkozott Szingapúrban / Fotó: AFP

 

Kína: a hadsereg határozottan és erőteljesen fog fellépni

A tárcavezető a szingapúri Sangri-la Párbeszéd elnevezésű biztonságpolitikai fórumon felszólalva hangoztatta: a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg „határozottan és erőteljesen” fog fellépni Tajvan függetlenségének megakadályozásáért – jelentette az MTI a CCTV kínai állami televízióra hivatkozva.

A védelmi miniszter közvetve támadta az Egyesült Államokat is, amely fegyvereket ad el Tajvannak. Tung Csün kifejtette: 

  • külső erők egyre inkább aláássák az „egy Kína”-elvet, 
  • Tajvannal kapcsolatos törvényeket hamisítanak, 
  • fegyvereket adnak el a tajvaniaknak, és 
  • illegálisan hivatalos kapcsolatokat tartanak fenn.

Ezek a „rosszindulatú szándékok” veszélybe sodorják Tajvant – állapította meg, hozzáfűzve, hogy Kína továbbra is elkötelezett a békés újraegyesítés mellett, de ezt a távlatot a „tajvani függetlenségi erők” fenyegetik.

Észrevételeit egy héttel azután tette, hogy Kína befejezte a Tajvan körüli nagyszabású hadgyakorlatokat, miután rekordszámú behatolást hajtott végre a tajvani légtérbe. A kétnapos gyakorlat, amely a sziget szimulált blokádját is magában foglalta, válasz volt Tajvan új elnökének, Laj Csingnak a hét elején történt beiktatására.

Kína Tajvant a Népköztársaság részének tekinti, a mintegy 24 millió lakosú szigetnek 1949 óta van saját, független kormánya.

A Tajvani-szoroson átívelő feszültség azóta nőtt, hogy januárban Laj Demokratikus Haladó Pártja (DPP) megnyerte az elnökválasztást. A politikus május 20-án tette le az elnöki esküt, és beiktatási beszédében arra szólította fel Pekinget, hogy hagyjon fel a politikai és katonai megfélemlítéssel.

A kínai kormány ugyanakkor a DPP-t szeparatista szervezetnek tekinti, és azzal fenyegetőzött, hogy megszállja Tajvant, ha a párt hivatalos lépéseket tenne a függetlenség irányába.

Tung Csün a szingapúri Sangri-La Párbeszéd keretében amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal is találkozott. A háromnapos konferencián a világ minden tájáról több száz miniszter, katonai tisztviselő és szakértő vitatta meg a világ problémás kérdéseit és fenyegetéseit.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.