BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Felszólították a Hamászt, hogy támogassa Joe Biden tűzszüneti javaslatát

Másfél tucat ország szólította fel a Hamászt, hogy támogassa Joe Biden tűzszüneti javaslatát

A Gázai övezetben raboskodó túszok anyaországai felszólították a Hamászt, hogy fogadja el az Egyesült Államok javaslatát a harcok leállítására.

Az elrabolt, mintegy 250 izraeli és kettős állampolgárságú túsz fele még mindig a Hamász fogságában van. Közülük még 84-en lehetnek életben. A Gázai övezetben raboskodó túszok kiszabadításáért Egyiptom és Katar közvetítésével folytatott tárgyalások megszakadtak. A legfrissebb javaslattal Joe Biden amerikai elnök állt elő, amit Izrael elfogadna. Csütörtökön 17 ország szólította fel a Hamászt, hogy ugyanígy tegyen.

Felszólították a Hamászt, hogy támogassa Joe Biden tűzszüneti javaslatát
Felszólították a Hamászt, hogy támogassa Joe Biden tűzszüneti javaslatát / Fotó: AFP

 

Nincs vesztegetni való idő

„Nincs vesztegetni való időnk” – írták közös közleményükben azon államok kormányai, amelyek állampolgárai a túszok között vannak.

A megállapodásnak azonnali tűzszünethez és Gáza helyreállításához kell vezetnie az izraeliek és a palesztinok biztonságának garantálásával. Ez a feltétele egy tartósabb, hosszú távú béke és egy kétállami megoldás megteremtésének is.

„Ebben a meghatározó pillanatban felszólítjuk Izrael és a Hamász vezetőit, hogy fogadjanak el minden szükséges kompromisszumot, ami a megegyezéshez szükséges, hogy a túszok családja, valamint a szörnyű konfliktus mindkét oldalán állók végre fellélegezhessenek. (…) Itt az ideje, hogy véget érjen a háború.” 

A levelet aláírta Argentína, Ausztria, Brazília, Bulgária, Kanada, Kolumbia, Dánia, Franciaország, Németország, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Spanyolország, Thaiföld, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. A megállapodást a G7 és az Európai Unió is támogatja.

Az Egyesült Államok korábban Izraelt szólította fel, hogy ha a Hamász elfogadja a javaslatot, akkor ő is tegyen így.

Miért nem támogatja a Hamász Joe Biden javaslatát?

A Hamász aggodalmának adott hangot a javaslat egyes rendelkezéseivel, különösen a második szakaszával kapcsolatban – értesült a The Jerusalem Post két egyiptomi forrástól. Ez a rész az ellenségeskedés végleges megszüntetéséről és az izraeli erők gázai kivonulásáról szól.

A palesztin szervezet magas rangú tisztviselője, Sami Abu Zuhri csütörtökön a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy „a dokumentum nem tesz említést az agresszió befejezéséről vagy a kivonulásról”. Számukra nem elfogadható, hogy a javaslat olyam izraeli dokumentumokon alapul, amelyek határidő nélküli tárgyalásokról beszélnek, és arról, hogy ha Izrael visszakapta a túszait, utána folythatja a Gázai övezet megszállását.

Hozzátették, a Hamász továbbra is elkötelezett a május 5-i javaslata mellett, amely a harcok befejezésén és az izraeli kivonuláson, izraeli és palesztin fogvatartottak cseréjén és a gázai területre érkező árukra vonatkozó korlátozások feloldásán alapul.

Közben William Burns, a CIA igazgatója és Brett McGurk, az Egyesült Államok különmegbízottja csütörtökön a régióba látogatott, hogy a közvetítő Egyiptommal és Katarral elősegítsék a megállapodást. A megbeszélések azonban nem mutattak áttörést a lap forrásai szerint, sőt,

semmi sem utal arra, hogy közel állna a megállapodás megkötése.

A harcok addig is folytatódnak.

Az izraeli háború 244. napja – terroristák által megszállt ENSZ-iskolát bombázott az izraeli haderő

Az ENSZ égisze alatt működő terroristafészekre mért légicsapást az IDF, ezúttal Nuseiratban. A hadsereg állítása szerint több Hamász-terroristával végzett, a Hamász két tucat civil áldozatról beszél. A célpont az UNRWA által működtetett iskola komplexuma volt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.