BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megismételt főpolgármester-választás: hivatalos bejelentést tett a bíróság – ez a végső döntés Karácsony Gergelyről és Vitézy Dávidról

A Kúria döntését néhány perce hozta nyilvánosságra a főpolgármester. Ezzel hosszú hetek után lezárult a kérdés, hogy lesz-e Budapesten megismételt főpolgármester-választás. Egy bizonytalansági faktor azonban még maradt, ez pedig Vitézy Dávid jogorvoslata.

Ahogyan a Világgazdaság keddi cikkében jelezte, megszületett a döntés a megismételt főpolgármester-választásról.

Szentkirályi Alexandra, Vitézy Dávid
Megismételt főpolgármester-választás: hivatalos bejelentést tett a bíróság – ez a végső döntés Karácsony Gergelyről és Vitézy Dávidról / Fotó: Vitézy Dávid / Facebook

A legfőbb bírói szintnek arról kellett határoznia, hogy

  1. megsemmisíti-e a főpolgármester-választás eredményét, egyúttal kitűzi a megismételt szavazás időpontját az egész városban (ezt Karácsony Gergely indítványozta),
  2. csak Budapest IV. és VII. kerületében írjanak-e ki új szavazást, miután itt kifogásolható módon jelenítették meg a szavazólapot (ez már Vitézy Dávid kérelme).

Mind a jelenlegi főpolgármester, mind kihívója a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 14-én kihirdetett végeredményét fellebbezte meg a legfőbb bírói szinten. Mint ismert, Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal szerzett többet Vitézy Dávidnál a június 9-i főpolgármester-választáson.

A Kúria ugyanazon határidő mellett hozott döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról. A jogorvoslati kérelem elbírálásának határideje a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc nap. Ez szabály szerint június 26-án, szerdán telik le. Ennek megfelelően most nyilvánosságra hozták, milyen álláspontra jutottak a fellebbezések kapcsán.

Fontos jelezni, hogy a végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye, azonban ha a kérelmezők közül valaki nem fogadja el a Kúria döntését, akkor három napon belül az Alkotmánybírósághoz fordulhat, a taláros testületnek pedig hat napja van mérlegelni.

Döntött a bíróság: lesz-e megismételt főpolgármester-választás?

Eleinte úgy lehetett értelmezni, hogy egyelőre a fentebb az első pontban ismertetett fellebbezésben, tehát a Karácsony által jegyzettben született döntés. Időközben azonban a Világgazdaság úgy értesült, hogy a Kúria egyesítette a két fellebbezést, tehát azokról egy végzésben döntött. A főpolgármester friss Facebook-bejegyzéséből tudható, hogy döntés született, azonban a hivatalos határozat egyelőre nem jelent meg. Mindenesetre Karácsony Gergely tájékoztatása szerint a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében

nem tartanak megismételt főpolgármester-választást, és a következő öt évben is Karácsony Gergely lesz Budapest főpolgármestere.

Karácsony a közösségi oldalán bejelentette, hogy elfogadja a független magyar bíróság döntését. „A választási folyamat átláthatatlansága miatt még azt is vállaltam volna, hogy az egész városban ismételjük meg a főpolgármester-választást, immár mentesen minden politikai és jogi manipulációtól. A Kúria jogerős döntése azonban ezt a vitát lezárta. A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le, mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket, és akik képtelen voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni” – szögezte le.

Hosszú bejegyzését azzal zárta, hogy köszöntet mondott mindenkinek, aki rá szavazott, de azoknak is, akik nem rám szavaztak, mert ezzel arra biztatják, hogy dolgozzon még jobban.

Budapest következő főpolgármestere: maradt még kérdés?

Az tehát eldőlt, hogy Budapesten nem tartanak új főpolgármester-választást. Ugyanakkor – bár erre külön nem tért ki Karácsony – miután a két főpolgármester-jelölt ügyét egybevonták, valószínűnek tűnik, hogy Vitézy Dávid fellebbezését is elutasították, Karácsony Gergely pedig ennek tudatában jelentette be, hogy jogerősen is ő győzött.

Mint írtuk, Vitézy Dávid kérelme csak arra vonatkozik, hogy Budapest IV. és VII. kerületében írjanak ki megismételt szavazást, miután itt kifogásolható módon jelenítették meg a szavazólapot. Ha ezt is valóban elutasítja a Kúria, akkor a végére értünk a folyamatnak.

Amint kikerül a Kúria honlapjára a hivatalos dokumentum, ez a kérdés tisztázódni fog.

FRISSÍTÉS – 13:34

Karácsony Gergely bejelentését követően nagyjából egy órával a Kúria honlapján is megjelent a hivatalos határozat. Ebből már pontosan látszik, hogy valóban egyesítették a két fellebbezést és a Kúria mindkettő esetében arra jutott, hogy nem ad helyt a jogorvoslatnak. „A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 391/2024. számú határozatát helybenhagyja” – szól az állásfoglalás.

Ezzel kijelenthető – egy esetleges alkotmányossági panasz még azért lehetséges –, hogy Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere, Vitézy Dávidnak nem sikerült őt leváltania.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.