BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robert Fico: így néz most ki a szlovák miniszterelnök – először jelent meg róla fotó a merénylet óta

Robert Fico heteken át életveszélyes állapotban volt, ez pedig meglátszik a fizikai állapotán. Először tettek közzé hivatalos fényképet a szlovák miniszterelnökről, mióta május közepén merényletet követtek el ellene. Robert Fico leadta a szavazatát az európai parlamenti választáson, és a békére buzdított a háború helyett.

Először posztolt fényképet magáról Robert Fico, mióta merényletet követtek el ellene. A szlovák miniszterelnök Facebook-oldalán szombat délelőtt tettek közzé egy fotót.

FICO, Robert
Robert Fico: így néz most ki a szlovák miniszterelnök – először jelent meg fotó róla a merénylet óta / Fotó: Jan Kroslák

Ez az első hivatalos felvétel Szlovákia kormányfőjéről azóta, hogy május 15-én merényletet követtek el ellene. Támadója, a 71 éves Juraj Cintula előzetes letartóztatásban van, előre megfontolt emberölés kísérletével vádolják. A merénylő közvetlen közelről öt lövést adott le a szlovák miniszterelnökre a nyílt utcán egy kihelyezett kormányülést követően. Az eddigi ismereteink szerint azért, mert nem értett egyet az általa vitt politikával, sem a médiához való viszonyával, sem azzal, hogy Szlovákia nem küld fegyvereket Ukrajnának.

Robert Fico több műtéten is átesett, majd május végén kiengedték a besztercebányai kórházból. Nemrég derült ki, hogy négy golyó érte a bélrendszerét, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Felépülése egyelőre kedvezően alakul, sőt, gyorsabban a vártnál. Ezért nem zárható ki, hogy még a nyáron visszatér a kabinet élére.

Így néz most ki Robert Fico: először jelent meg fotó a szlovák miniszterelnökről a merénylet óta

Néhány napja egy videóüzenetet már megjelentetett a közösségi médiában, de akkor egy asztal mögött ült. A ma kirakott fényképen látszik először, hogyan is néz ki Robert Fico három héttel az őt ért támadás után.

A fotón az látszik, hogy a szlovák miniszterelnök leadja a szavazatát az európai parlamenti választásokon, feltehetően a pozsonyi kórházban. Fico a képhez rövidebb kommentárt is fűzött, ebben fontosnak nevezte a voksolást. Szerinte azokat a politikai erőket kell megválasztani, akik

a háború folytatása helyett a béketárgyalásokat, nem pedig a háború folytatását támogatják.

„A nyugati országok nem így tesznek, mert fegyvert biztosítanak Ukrajna számára, hogy orosz területeket vegyenek célba. Ez bizonyíték rá, hogy ők nem a békéért tesznek, hanem a konfliktus eszkalálódásáért. A szlovák köztársaság vezetőjeként semmilyen hasonló katonai kalandba nem rángatom bele Szlovákiát, és mindent megteszek azért, hogy a béke kapjon elsőbbséget a háború helyett” – mondta.

A fényképet vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy Robert Fico sokat veszített a súlyából, arca beesett, fizikuma leépült. Ez persze elkerülhetetlen egy ilyen súlyos trauma következtében. Az viszont kifejezetten pozitívum, hogy a szlovák miniszterelnök, ha bottal is, de önállóan jár. A fotót érdemes összevetni az áprilisban, illetve május elején, még a merényletet megelőzően készültekkel.

Ezen a felvételen Robert Fico az áprilisi szlovák államfőválasztáson szavaz. Jól látható, mennyit változott mostanra az arca. Fico egyébként már-már legendásan erős fizikummal rendelkezik, azt, hogy egyáltalán túlélte a támadást, részben ennek tudják be. Egy másik, május elején készült fotón a szlovák kormányfő jó kondija is megfigyelhető.

A golyók okozta sérülések drámaian rövid idő alatt jócskán felemésztették Fico fizikai erejét, viszont kész csoda, hogy – a helyzet jelenlegi állása szerint legalábbis – nincs maradandó következménye a példa nélküli merényletnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.