BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz célpontok elleni csapásokról is tárgyalhat Zelenszkij Párizsban Bidennel

Az előzetes tudósításokkal ellentétben Zelenszkij nem a G7 csúcstalálkozóján fog találkozni Joe Biden amerikai elnökkel, hanem Párizsban, a normandiai partraszállás 80. évfordulós ünnepsége után. Zelenszkij az ukrán frontról és a háború helyzetének megfordításáról egyeztet Bidennel.

A tervek szerint Volodimir Zelenszkij és Joe Biden Franciaországban ülnek le tárgyalni, ahova a normandiai partraszállás 80. évfordulós ünnepsége miatt utaznak. Biden amerikai elnök azt tervezi, hogy pénteken találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megvitassák az orosz–ukrán front jelenlegi helyzetét. December óta ez lesz az első személyes találkozó az amerikai és ukrán vezető között.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Zelenszkij Párizsban tárgyal Bidennel / Fotó: Yoan Valat

Az Egyesült Államok nemrég engedélyezte Ukrajnának, hogy amerikai fegyvereket használjon orosz területek tüzelésére, ami több mint kétévnyi korlátozást oldott fel. Ezt azzal magyarázták, hogy elkerüljék a nukleáris fegyverek használatát. Biden csak annyira lazította a korlátozásokat, hogy 

csak a katonai célpontok elleni csapásokat engedélyezte az északkeleti határ mentén 

írja a The New York Times.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten azt nyilatkozta, hogy szerinte ugyanannyi joguk van felkészülni a csapásmérésre, mint Ukrajna szövetségeseinek. „Azon gondolkodunk a témában, hogy ha valaki lehetségesnek tartja, hogy ilyen fegyvereket háborús övezetbe szállítson azért, hogy csapást mérjenek velük a területünkre, és problémát okozzanak nekünk, akkor nekünk miért nincs jogunk az ugyanilyen kategóriájú fegyvereinket a világ azon régióiba szállítani, ahol csapásokat mérnek azoknak az országoknak az érzékeny létesítményeire, amelyek ezt Oroszország ellen teszik” – mondta az orosz elnök.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.