BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
75th NATO Summit In Washington D.C.

A lengyelek mindenkit überelnek, a GDP 5 százalékára növelik a védelmi kiadásokat

A lengyel külügyminiszter szerint ezzel országa költi arányosan a legtöbbet védelemre a NATO szervezetén belül, beleértve az Egyesült Államokat is, mert mint fogalmazott: már nem élünk a hidegháború utáni örök békében.

Lengyelország rekordszintre növeli védelmi kiadásait jövőre - nyilatkozta a lengyel külügyminiszter a Bloomberg televíziónak péntek este.

75th NATO Summit In Washington D.C.
Radoslaw Sikorski a NATO-csúcson / Fotó: NurPhoto via AFP

Radoslaw Sikorski azt mondta, hogy Lengyelország hazai össztermékének (GDP) 5 százalékára emeli a védelmi kiadásokat a jelenlegi 4 százalékról, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára.

A külügyminiszter szerint ezzel Lengyelország költi arányosan a legtöbbet védelemre a NATO szervezetén belül, beleértve az Egyesült Államokat is, mert mint fogalmazott: 

már nem élünk a hidegháború utáni örök békében.

Cezary Tomczyk védelmi miniszterhelyettes csütörtökön a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta, hogy Lengyelország az idei évhez képest jövőre mintegy 10 százalékkal, rekordszintre emeli védelmi költségvetését.

Wieslaw Kukula altábornagy, vezérkari főnök szerdán egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Lengyelországnak fel kell készítenie katonáit a totális konfliktusra.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.