BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő: már másfél Magyarországnyi területen húzódik aknamező Ukrajnában

Egy Dunántúl méretű területet már megtisztítottak keleti szomszédunknál. Ukrajnában több mint 144 négyzetkilométernyi területen van aknamező.

Ukrajna területének jelentős része továbbra is aknamezőnek számít az orosz invázió miatt. Körülbelül 144 ezer négyzetkilométernyi területet tartanak számon potenciálisan aláaknázottként – közölte Bohdan Drapjatyij, az ukrán belügyminisztérium helyettes minisztere a Japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség (JICA) delegációjával folytatott megbeszélésen – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

DONETSK REGION, UKRAINE - JUNE 15: A Ukrainian soldier carries the splitter ammunition as Ukrainian bomb squad team from the 93rd Brigade carries out mine and shell detonation work in Donetsk region, Ukraine, June 15, 2024. According to experts, it may take two to three years to completely clear this small area of explosives. Jose Colon / Anadolu (Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
aknamező
Hatalmas aknamezők találhatók Ukrajnában / Fotó: Jose Colon / AFP

Drapjatyij hozzátette, hogy az előző évben még 174 ezer négyzetkilométert jelöltek meg veszélyes területként, azonban azóta sikerült csökkenteni az aknamezők kiterjedését a helyi tűzszerészcsapatok és nemzetközi támogatás révén. Éppen emiatt a japán segítség kiemelten fontos Ukrajna számára, hiszen a keleti ország többek között a Nikken aknamezők tisztítására szolgáló gépek kezelésére szervezett tréningeket is finanszírozta.

Hiroto Kamiishi, a JICA békeépítési és fejlesztési osztályának képviselője hozzátette: a japán szakemberek továbbra is elkötelezettek amellett, hogy gyorsítsák az új képzések szervezését az ukrán szakértők számára.

A görögök is beszálltak Ukrajna aknamentesítésébe

Nikosz Dendiász görög külügyminiszter márciusban bejelentette, hogy Görögország támogatja Ukrajnát, és részt vesz a Litvánia által indított aknamentesítési akcióban – írja az Eurointegration. A litván védelmi miniszter, Arvydas Anusauskas köszönetet mondott ezért, kiemelve, hogy közösen kell jelezniük eltökéltségüket Ukrajna támogatásának folytatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.