BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenésnek indultak az üzemanyagárak, újabb helyszínen nyílhat Mere – heti összefoglaló

Először nem változott, majd hosszú idő után csökkenésnek indult az üzemanyagok ára. Meg nem erősített hírek szerint a Szolnokon bezáró Spar helyén is Mere nyílik, ám ebből csak annyi a bizonyos, hogy a forgalmas helyszín nem marad élelmiszerdiszkont nélkül. Folytatta békemisszióját Orbán Viktor miniszterelnök, korszakalkotó szűrővizsgálat lesz elérhető Magyarországon. Heti összefoglaló.

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ezen a héten kedden – a korábbi hetektől eltérően – a benzin és a gázolaj beszerzési ára sem változott. Ezzel megszakadt egy negatív sorozat, nem drágult tovább sem a benzin sem a dízel. Csütörtökön viszont hosszú idő után már üzemanyagár-csökkentés kezdődött. A benzin nagykereskedelmi ára nem változott, viszont a dízelé négy forinttal csökkent. Az intézkedés nyomán a benzin átlagára 616 forint literenként, a gázolajé pedig 623 forint literenként, ám szombaton ismét változtak a hazai üzemanyagárak.

20240115 Győr
Üzemanyag áremelkedés, a mai naptól drágult a benzin és a dízel üzemanyag,
Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Képen: Bedi Ákos benzinkút üzemeltető
Hosszú idő után ismét csökkentek a hazai üzemanyagárak / Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Szombattól ugyanis a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken 4-4 forinttal, ami várhatóan a kiskereskedelmi árakban is megjelenik.

Boltbezárás: magyar nagyvárosban húzza le a rolót a SPAR – azt pletykálják, ott is orosz Mere nyílik helyette

Július közepén végleg becsukja a kapuit az itthon második legnagyobb kiskereskedelmi lánc hosszú évek óta működő üzlete Szolnokon. Az, hogy a SPAR bezárja az egyik boltját Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelyén, először a közösségi médiában jelent meg, de aztán a helyi média is beszámolt róla. A szóban forgó üzlet a Pelikán Bevásárlóközpont (ez valóban frekventált része Szolnoknak, a buszpályaudvar is itt üzemel) földszintjén működött hosszú évek óta. Csakhogy pár napja a bejáratánál egy nagy méretű tábla fogadja a vásárlókat, amely szerint az áruház néhány napon belül, július 14-én vasárnap 14 órakor végleg bezár. 

A Szol24 arról a pletykáról is beszámolt, hogy talán az orosz Mere készül boltot nyitni a jövő héttől üresen maradó üzlethelyiségben. Hogy ez így van-e, az hamarosan kiderül, mindenesetre a Pelikán üzemeltetője nem cáfolta és nem is erősítette meg ezt az információt. 

Jelenleg több érdeklődővel folynak tárgyalások, de még nem dőlt el, hogy milyen új élelmiszerüzlet nyílik a földszinten – reagáltak a felvetésre. Ebből tehát megállapítható, hogy a SPAR után is élelmiszer-kiskereskedés várja majd a fogyasztókat, de a konkrét hálózat kiléte még bizonytalan.

BA-6717
Szolnokon bezár az egyik Spar, lehet, hogy Mere nyílik helyette / Fotó: Bencsik Adam

Orbán Viktor másik dimenzióban: elhagyta Kínát, de nem jön haza – az ukrán háború legfontosabb helyszínére ment

Alig nyolcórás ott tartózkodást követően Orbán Viktor magyar idő szerint hétfőn fél kilenckor elhagyta Pekinget – derült ki a magyar miniszterelnök által megosztott információkból. Az Egyesült Államokba utazik, egészen pontosan Washingtonba.

Ezt az információt a közösségi médiában tette közzé, amely ezen a linken tekinthető meg. A néhány másodperces videón látszik, hogy a magyar honvédség Dassault Falcon 7X típusú repülőgépe éppen elhagyja a pekingi repülőteret. Ehhez írta oda, hogy „a következő állomás Washington”. 

A miniszterelnök amerikai programját nem ismertették előre, az viszont tény, hogy hogy július 9-től NATO-csúcs vette kezdetét az USA fővárosában. Ezzel együtt is, ahogy a kijevi, a moszkvai és a pekingi, úgy ez az út is váratlan, ugyanakkor annyiban mégis más, hogy Orbán ezúttal a landolást megelőzően jelezte, hová tart.

A világon elsőként a magyar betegek számára lesz elérhető ez a fájdalommentes szűrővizsgálat

Még idén nyáron elérhető lesz Magyarországon is a világ első és egyetlen élő, 3D-s kapszulaendoszkópiás vizsgálata. Ezzel lassan lejár a fájdalmas gasztroenterológiai vizsgálatok kora, az új eljárás során a páciens ugyanis egy átlagos méretű kapszulát nyel le, melyet a mágneses erő kihasználásával egy robotkar juttat el az emésztőcsatorna azon pontjáig, ahonnan már a bélrendszer természetes mozgása viszi végig az emésztőcsatornán.

Mindez csupán néhány órát vesz igénybe, ám a vizsgálat alatt akár 50 ezer felvétel is készül a diagnózisra váró páciensről, amely egy megközelítőleg hat-nyolc órás, részletes és hozzáértő elemzést kívánó leletanyagot eredményez.

Miközben egy tapasztalt orvos számára a felvételek átnézése nagyjából másfél órás munka lenne, a mesterséges intelligencia bevonásával ez 20 percre rövidül, mivel az algoritmus kiszűri a negatív képeket, a szakemberek pedig csak a gyanús elváltozásokat vizsgálják, és a tapasztalatok szerint 99 százalékos hatékonysággal képes azonosítani a daganatos területeket, szemben az emberi szemtől elvárható 70-90 százalékos aránnyal.

Magyar olimpikon a hévízi szállodabaleset áldozata

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, tragikus baleset történt hétfőn, a délelőtti órákban egy hévízi hotel bontási munkálatai közben. Egy leomló fal maga alá temetett egy munkást, akit a kiérkező mentők többször próbáltak újraéleszteni, de már nem tudták az életét megmenteni. Előzetesen annyit lehetett tudni, hogy az elhunyt egy 52 éves dombóvári férfi volt, aki a bontási munkálatokon dolgozott. A keszthelyi rendőrkapitányság halált okozó, foglalkoztatás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség ügyében indított eljárást. A Sportal később megírta, hogy az áldozat Petrovics János korábbi ökölvívó.

A halálhírt a Magyar Ökölvívó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is megerősítette. Az utóbbi felidézte, hogy Petrovics 12 esztendősen ismerkedett meg a sportággal Dombóváron. Pályafutása során 

  • három amatőr magyar bajnokságot nyert, 
  • volt világbajnoki résztvevő, 
  • profiként több magyar és nemzetközi címmérkőzésen lépett kötelek közé. 

Harminckét éve, 1992-ben Barcelonában képviselhette Magyarországot az olimpiai játékokon, a Paksi SE színeiben, a 60 kilogrammosok között 17. lett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.