BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdogan szerint az EU azon dolgozik, hogy elvegye a soros elnökséget Magyarországtól

A török elnök úgy véli, a Nyugat minden fronton kritizálja Orbán Viktor munkásságát, így az Európai Unió soros elnökeként sem szeretnék látni hazánkat. Erdogan azt mondta, most a kivárásé a főszerep.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az észak-ciprusi Nicosiában tartott beszédet a ciprusi békeművelet 50. évfordulójának alkalmából, ahol kiemelte, hogy a ciprusi törökök ügye 85 millió ember közös ügye, és az ott lakók pont ugyanannyira az anyaország részei, mint a kontinensen élők.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Kazakhstan
Erdogan
Vlagyimir Putyin
Törökország
Oroszország
béketárgyalás
orosz-ukrán háború
Erdogan szerint az EU célja megfúrni Magyarország soros elnökségét / Fotó: Anadolu via AFP

A török elnök beszélt többek között arról, hogy jó viszonyra törekednek Görögországgal, de szót ejtett az izraeli–palesztin-konfliktusról, amelyben véleménye szerint az Egyesült Államoknak meg kéne vonnia a támogatást Izraeltől, a terrorizmus elleni örökös harcról, illetve megemlítette, hogy beszélt Donald Trumppal az ellene elkövetett merényletkísérlet után – közölte az AA török hírügynökség.

Beszéde után Erdogan újságírói kérdésekre is válaszolt, és elmondta, véleménye szerint nem időszerű jelenleg a novemberi amerikai elnökválasztások Törökországra kifejtett hatásáról beszélgetni, mert addig sok kérdésnek kell még rendeződnie Amerikán kívül is. Példaként hozta fel Orbán Viktort, akinek békemisszióját minden fronton támadják nyugatról.

Orbán Viktort kritizálták a Trumppal folytatott megbeszélése miatt a NATO-csúcson, majd a moszkvai vagy éppen a pekingi látogatásai miatt is, most meg azt számolgatják, hogy hogyan tudják Magyarországot eltávolítani az EU soros elnökségéből

– mondta a török elnök, hozzátéve, hogy egy ilyen nemzetközi hangulatban Törökországnak türelmesen a kivárásra kell játszania. Annyi ugyanakkor biztos, hogy ők a demokrácia oldalán állnak – jegyezte meg. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.