BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évi 40 milliárd eurót adhat Ukrajnának a NATO

Az észak-atlanti szövetség évi 40 milliárd eurós hadisegélyről dönthet a jövő heti csúcson. Azonban még vannak viták a NATO-n belül is a részletekről.

Megállapodtak a NATO tagállamai arról szerdán, hogy évi legalább 40 milliárd eurós katonai támogatás biztosítását célozza meg Ukrajna számára, de egyelőre tartózkodtak a kifejezett ígéretektől a következő évekre.

nato
Fotó: AFP

A szövetség célja, hogy Kijev számára kiszámíthatóságot nyújtsanak a támogatások kapcsán. Azonban a kezdeti lelkesedés ellenére több tagállam politikailag és jogilag nehéznek találta, hogy több évre elköteleződjön egy konkrét összeg mellett.

Ehelyett a Bloomberg információi szerint a szövetség 32 tagja 40 milliárd eurós célt határozott meg, de azzal a kitétellel, hogy azt miden évben felülvizsgálják. A cél így nőhet, de csökkenhet is a helyzettől függően.

Idén már túl is teljesíti a NATO az ígéretet

Az idei évre szóló finanszírozás jelentősen meghaladja a kitűzött célt, miután csak az Egyesült Államok 60 milliárd dolláros támogatásról döntött. A tervek szerint 

a tagállamok adományai az országok gazdaságának nagyságától is függenek majd.

A finanszírozási ígéretre még a tagállami vezetőknek is rá kell bólintaniuk, és az a jövő heti NATO csúcson prezentált, Ukrajnának szánt csomag része lesz majd. A javaslat célja, hogy aláhúzza a NATO elköteleződését Kijev támogatása mellett hosszú távon és kikövezze az utat az ukrán NATO tagság előtt.

Öt évre 100 milliárd dollárból lett évi 40 milliárd euró

A szervezet hamarosan leköszönő főtitkára, Jens Stoltenberg eredetileg 100 milliárd dollárt szeretett volna öt év alatt biztosítani, mielőtt az évi 40 milliárd eurós terv szóba került volna.

A segély mellett a NATO az amerikai vezetésű ramsteini formátummal párhuzamosan nagyobb szerepet kíván abban is játszani, hogy azonosítsa, hogy Ukrajnának milyen hadi felszerelésre van szüksége. 

A szövetség a fegyverszállítások koordinálásában és az ukrán csapatok kiképzésében is nagyobb szerepet kíván játszani.

A csúcstalálkozó előtt arról is nagy viták folynak a szövetségben, hogy mi szerepeljen a találkozó záró közleményben az ukrán NATO-tagsághoz vezető útról, ám amerikai és német ellenkezés miatt Kijev várhatóan idén sem kap meghívást a szövetségbe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.