BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Francia választás: dupla csavart hozhat a baloldali front, Le Pen is erre figyel

Kijött az utolsó felmérés, Le Penéknek nem lesz abszolút többségük. A francia választáson a radikális jobboldal már meglepetést okozott, most a baloldali frontra szegeződnek a tekintetek.

A Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National – RN) nem szerzi meg az abszolút többséget a francia törvényhozásban a parlamenti választás második, vasárnapi fordulójában az utolsó felmérések szerint. A politikusok és a közvélemény-kutatók azonban óvatosságra intenek az eredményekkel kapcsolatban.

Marine Le Pen a legfrissebb felmérések ellenére bízik abban, hogy abszolút többséget szerez a pártja a választáson / Fotó: AFP

Az OpinionWay által a Les Echos gazdasági napilap számára készített felmérés szerint a párt 205-230 helyet szerezhet az 577 tagú parlamentben, vagyis nem éri el az abszolút többséghez szükséges 289 helyet.

A baloldali pártokból sebtében alakult Új Népfront 145-175 helyre számíthat, míg Emmanuel Macron elnök centrista blokkja 130-162-re, annak köszönhetően, hogy tömegével léptek vissza egymás javára, megakadályozandó Marine Le Pen pártjának győzelmét.

Segítettek a visszalépések

A Reuters szerint nagyjából 

hasonló eredményt prognosztizál a többi közvélemény-kutatás is.

Az IFOP által a Le Figaro számára készített felmérés most 210-240 képviselőt ad az RN-nek – a visszalépések előtt 240-270 helyet prognosztizált a pártnak. Náluk a Front 170-200, a centrista Együtt 95-125 helyre számíthat.

Egy közvélemény-kutató szerint meglepetést okozhat a baloldali Új Népfront a vasárnapi választáson / Fotó: AFP

Raphael Glucksmann, a Front egyik vezetője, az Európai Parlament képviselője azonban mindenkit figyelmeztetett, hogy nem szabad hátradőlni és magától értetendőnek venni, hogy az RN nem szerzi meg az abszolút többséget, amelyre az elnöke, Jordan Bardella szerint szüksége van, hogy kormányozni tudjon.

Le Pen még bízik az abszolút többségben

„A kommentátorok és a politikusok már most úgy beszélnek, mintha az RN-nek nem lenne abszolút többsége, és gratulálnak a blokkolásra tett erőfeszítéseikhez... Azt hiszem, ez demobilizálhatja a szavazókat, és aggódom, mert segítheti a Nemzeti Tömörülést” – nyilatkozta az RTL rádiónak.

Azt sem lehet ráadásul tudni, hogy a szavazók hajlandóak-e elfogadni a visszalépéseket,

és úgy voksolni, ahogyan azt a pártok szeretnék.

Le Pen mindenesetre még mindig bízik abban, hogy a pártja megszerezheti az abszolút többséget a másik két erő összefogása ellenére. „Az a benyomásom, hogy ezt azért tervezték, hogy elvegyék a szavazóink kedvét. Szerencsére ismerem őket, és tudom, hogy nagyon motiváltak, úgyhogy tényleg azt mondom, menjenek el szavazni” – nyilatkozta a BFM TV-nek.

Riot policemen (gendarmerie mobile) are walking near the protesters during their march. A spontaneous gathering and march are taking place in Toulouse, France, on July 1, 2024, against Marine Le Pen's National Rally (RN) after the party made historic gains to win the first round of a parliamentary election. The RN is an anti-immigration, eurosceptic party. The RN and its allies are winning Sunday's round with 33% of the vote, followed by a left-wing bloc with 28% and well ahead of President Emmanuel Macron's broad alliance of centrists, who are scoring just 22%. The left and the far-left are unionizing in a new umbrella called 'Front Populaire' (i.e., 'Popular Front'). President Emmanuel Macron is calling a snap legislative election, to be held in two rounds on June 30 and July 7, after his centrist alliance was trounced by the RN in last Sunday's European Parliament ballot. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A belügyminiszter további erőszaktól tart, megerősítette a rendőri készültséget / Fotó: AFP

Meglepetést okozhat a baloldal

Jerome Fourquet, az IFPO közvélemény-kutatója szerint azonban nem zárható ki, hogy meglepetést okoz a baloldal, és végül több parlamenti helyet szerez, mint az RN.

„A nagy ismeretlen a republikánus szavazótábor mérete... vajon egy baloldali szavazó egy jobboldali jelöltre vagy a Macron-tábor jelöltjére adja le majd a voksát?” – magyarázta az RMC rádiónak.

Legalább 51 jelölt és támogatóik szenvedtek fizikai sérüléseket a feszült négy hét alatt, amióta Macron feloszlatta a nemzetgyűlést. Gerald Darmanin ezért erőszakos cselekményektől tart vasárnap is, ezért úgy döntött, 

fokozza a rendőri jelenlétet,

és betiltja a szavazás napjára a nemzetgyűlés elé tervezett szélsőbaloldali tüntetést.

A brit külügyminisztérium a várható erőszak és zavargások miatt azt tanácsolja a Franciaországba utazóknak, hogy fokozott éberséggel járjanak el.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.