BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Az állam sokkal több pénzt fog adni Marine Le Penn Nemzeti Tömörülésének, mint Emmanuel Macron Reneszánszána

Francia választás: mint a fociban, villámgyorsan nyílnak meg Le Pennek az állami pénzcsapok

Marine Le Pen pártja legalább évi 15 millió euróra jogosult az államkasszából, míg Emmanuel Macron pártja ennek a felét kaphatja a nemzetgyűlési választások első fordulója alapján – miként a nagy futballtornákon, a siker gyorsan elnyeri jutalmát. A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés markát várhatóan még több euró ütheti a vasárnapi voksolás után.

A francia nemzetgyűlési választásokon elért siker nemcsak politikai, de anyagi haszonnal is jár. Franciaországban ugyanis a szavazatok és az elnyert mandátumok számában mérik a pártok költségvetési támogatását. A Nemzeti Tömörülés választási sikere a korábbinál jóval nagyobb állami támogatást jelent.

Az állam sokkal több pénzt fog adni Marine Le Penn Nemzeti Tömörülésének, mint Emmanuel Macron Reneszánszána
Az állam sokkal több pénzt fog adni Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésének, mint Emmanuel Macron Reneszánszának / Fotó: AFP
  • A francia államkassza idén összesen 66,5 millió euróval támogatja a pártokat. 
  • Az összeg felét a nemzetgyűlési választások első fordulójában elért szavazatok száma alapján, 
  • a másik felét pedig a pártok mandátumszáma alapján osztják ki.

A választások első fordulójában a legtöbb szavazatot Marine Le Pen és Jordan Bardella radikális jobboldali pártja, a Nemzeti Tömörülés kapta: a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 33,14 százalékát szerezte meg 10,6 millió szavazattal. A párt kétszer annyi szavazatot zsebelt be, mint Emmanuel Macron francia elnök Együtt nevű pártszövetsége, amely 20 százalékot szerzett. A baloldali Új Népfront nevű szövetség pedig 28 százalékot kapott.

A politikai siker radikálisan megváltoztatja a Nemzeti Tömörülés anyagi helyzetét

A Nemzeti Tömörülés a 2022-es választásokon 4,2 millió szavazatot kapott, ami idén 6,8 millió euró bevételt hoz a párt konyhájára. Ehhez járul még hozzá az a 3,4 millió euró, amelyet a 91 képviselője után jár. Tehát a szélsőjobboldali párt eddig 10,2 millió euróra volt jogosult évente az előző választásokból.

A jelenlegi rendszerben minden szavazat 1,61 eurót ér, és minden parlamenti képviselő után 37 ezer euró jár.

Idén a választói részvétel kiemelkedően magas volt, ami anyagi szempontból jó a pártoknak. A Nemzeti Tömörülés az előrehozott nemzetgyűlési választások június végi első fordulójában 9,4 millió szavazatot kapott, ami a korábbi eredménye duplája. Marine Le Pen pártja így garantáltan évi 15 millió eurót kap a következő, 2027-ben esedékes elnök- és parlamenti választásokig.

A magas részvételnek köszönhetően tehát a Nemzeti Tömörülés csaknem kétszer akkora támogatást kap a központi költségvetésből, mint az előző választások győztese, az Emmanuel Macron vezette Reneszánsz 2022 óta.

Ehhez fog hozzájönni az az összeg, amelyet a képviselői mandátumszámokból számolnak ki. Erre a hétvégéig kell várni, akkor tartják ugyanis a nemzetgyűlési választások második fordulóját. Mindazonáltal az előrejelzések szerint további 9-10 millió eurót kaphat a Nemzeti Tömörülés – számolta ki az RFI.

A radikális jobboldal búcsút inthet az adósságnak 

A Nemzeti Tömörülés 2021-ben még Franciaország legeladósodottabb pártja volt, csaknem 27 millió euróval. A párt azóta sok hitelt visszafizetett, például azt a 11 millió eurót, amelyet a magyar MKB Bank nyújtott neki.

A francia CNCCFP kampányfinanszírozási bizottság adatai szerint a párt adósságállománya 2022-ben 9 millió euróra csökkent, ebből 6,5 millió eurót adtak a hitelintézetek.

Köszönhetően a nagyobb bevételnek, a következő években a párt még gyorsabban fizetheti vissza az adósságát, és a pénzügyeit akár egyensúlyba is hozhatja.

Francia választás: dupla csavart hozhat a baloldali front, Le Pen is erre figyel

Kijött az utolsó felmérés, Le Penéknek nem lesz abszolút többségük. A francia választáson a radikális jobboldal már meglepetést okozott, most a baloldali frontra szegeződnek a tekintetek.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.