BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Joe Biden visszalép az elnökválasztási versenytől

Joe Biden visszalép az elnökválasztási versenytől, ezzel teljes káoszba sodorja pártja választási kampányát. Eszerint Joe Biden nem vesz részt tovább az elnöki kampányban, és nem is jelölteti magát újra elnöknek.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke július 21-én, vasárnap bejelentette, nem vállalja, hogy a Demokrata Párt jelöltjeként részt vegyen az elnökválasztáson. Erről az X közösségi oldalon számolt be. „Életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy az ön elnökeként szolgálhattam. Bár szándékomban állt újraválasztatni magam, úgy gondolom, hogy pártom és hazám érdekét legjobban azzal szolgálom, ha lemondok erről, és elnöki feladataim teljesítésére koncentrálok a mandátumom hátralévő részében” – írta Biden.

Joe Biden bjeelentette, hogy visszalép, nem jelölteti magát ismét elnöknek / Fotó: AFP

Bejegyzésében arra is kitér: teljes támogatását szeretné felajánlani, hogy Kamala idén a párt jelöltje legyen. „Demokraták – ideje összefogni és legyőzni Trumpot” – írta Joe Biden. 

A nap elején a politikus kampányközpontjának képviselője, Cedric Richmond még azt mondta, hogy Biden úgy döntött, nem vonul vissza az elnökválasztási versenyből. Szombaton vált ismertté, hogy már több mint ötven volt tisztviselő szólította fel Bident, hogy szálljon ki a versenyből. A levélben egykori kormánytisztviselők is megköszönték Biden munkáját, és megjegyezték, hogy hírneve most komoly veszélyben forog. A demokraták és az őket támogató milliárdosok azt követően kezdtek erőteljesen aggódni, hogy lezajlott az elnök vitája Donald Trumppal, ahol kritikán aluli teljesítményt nyújtott.

Visszalépésével igen bonyolult helyzet alakulhat ki. Az X-en közzétett bejegyzésében Donald Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance ugyanis már korábban rámutatott: „Ha Joe Biden amerikai elnököt megfosztják a demokraták az elnökjelölti státuszától, mert nem rendelkezik a megfelelő kognitív képességekkel, hogy induljon az újraválasztáson, akkor biztosan nincs meg az a kognitív funkciója, hogy elnök maradjon.” A Demokrata párt támogatói már a katasztrofális elnökjelölti tévévita után pánikba estek, július elején 75-en egyeztettek arról, hogyan tovább, és a CNBC értesülése szerint már akkor is csak egyetlenegy gondolta közülük úgy, hogy az elnöknek versenyben kellene maradnia. 

Ezek után szivárgott ki, hogy a koronavírusos Biden valószínűleg megadja magát, és már a hét végén bejelentheti, hogy visszalép a versenyből. A döntését megkönnyítené, hogy már jelezte: erre csak egészségügyi okokból kerülhet sor.

A 81 éves Biden az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, egészségi állapota rendszeresen viták és aggodalmak forrásává vált az elmúlt időszakban. Furcsa viselkedése és gyakori hibái miatt sok amerikai megkérdőjelezi mentális egészségét.

A következő, 60. elnökválasztást 2024. november 5-én tartják az Egyesült Államokban. A pártkongresszusokat augusztus–szeptemberben kell tartani, amelyen minden pártból egy jelöltet hivatalosan is jóváhagynak. Az utolsó szakasz a novemberi szavazás lesz.

Amerika egyes szövetségesei is úgy érezték már korrábban, eljött az idő, hogy a másik oldalon is tájékozódjanak. Köztük pedig több európai diplomata és tisztviselő is arról beszélt, hogy Joe Biden elnök bizonytalan, hibáktól hemzsegő nyilvános szereplései miatt már meg is kezdték a kapcsolatfelvételt Donald Trumppal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.