BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Az új miniszterelnök kinevezése Emmanuel Macron elnökön múlik.

France's President Emmanuel Macron attends the Bastille Day military parade on the Avenue Foch, in Paris on July 14, 2024. (Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)

Macron új precedenst teremthet a francia politikában

Akkora a káosz és a kilátástalanság a francia politikában, hogy a miniszterelnöki hivatal tartós ügyvezetői szerepre készül. Az új kormányfő kinevezése Emmanuel Macron elnökön múlik, akit viszont nem sürgetnek az alkotmányos keretek. A francia elnök újabb politikai konszenzust rúghat fel.

Habár az előrehozott nemzetgyűlési választások után Gabriel Attal miniszterelnök azonnal beadta a lemondását, Emmanuel Macron keddig nem fogadta el azt, mivel addig a kormány teljes jogkörrel rendelkező testületként működhetett. A francia elnök azért fogadta el Attal lemondását a keddi kormányülés után, mert csütörtökön ül össze először a júniusi választások után a nemzetgyűlés. 

Az új miniszterelnök kinevezése Emmanuel Macron elnökön múlik.

France's President Emmanuel Macron attends the Bastille Day military parade on the Avenue Foch, in Paris on July 14, 2024. (Photo by JULIEN DE ROSA / AFP)
Emmanuel Macron francia elnök dönti el, hogy kit és mikor nevez ki új miniszterelnöknek / Fotó: AFP

A francia alkotmány alapján egy személy nem lehet egyszerre teljes jogkörrel rendelkező kormány tagja és nemzetgyűlési képviselő. Ha Macron nem fogadja el a kormányfő lemondását, akkor azok a miniszterek, akiket újra megválasztottak, nem szavazhattak volna a nemzetgyűlésben. Márpedig a francia balközépnek szüksége van ezekre a szavazatokra.

A francia kormány tehát kedd óta ügyvezető testületként működik, így azok a kormánytagok, akiket képviselőknek választottak, már szavazhatnak a parlament alsóházában.

Ki alakíthat kormányt Franciaországban?

A nemzetgyűlés csütörtökön ül össze először a választások óta. Az alsóházat immár három, nagyjából hasonló mandátumszámmal rendelkező tömörülés alkotja: 

  • a baloldali Új Népi Front pártszövetség, 
  • Macron Együtt nevű szövetsége,
  •  és a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés. 

Mivel egyik sem tud egyedül kormányt alakítani, Emmanuel Macron már napokkal korábban arra szólította fel a feleket, hogy alkossanak koalíciót az ország irányításához.

FRANCE, Paris, 2024-06-04. Photography by Xose Bouzas / Hans Lucas. Public session of questions to the french government at the Palais Bourbon, in the National Assembly chamber. Illustration, panoramic view of the hemicycle during the session. Gerald Darmanin, french minister of the interior and overseas France, speaks.
FRANCE, Paris, 2024-06-04. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Seance publique de questions au gouvernement francais au Palais Bourbon, dans l hemicycle de l Assemblee Nationale. Illustration, vue panoramique de l hemicycle lors de la seance. Gerald Darmanin, ministre de l Interieur et des outre mer, prend la parole. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
A francia nemzetgyűlésben egyik politikai tömörülésnek sincs többsége, ami hónapokra megbéníthatja az ország irányítását / Fotó: AFP

Az elnök nem köteles a legnagyobb képviselőcsoportot adó, baloldali koalíció jelöltjét felkérni kormányalakításra. A legfontosabb szempont az, hogy olyan politikust találjon a vezetésre, aki nagy támogatottsággal rendelkezik, továbbá akár eseti alapon többséget tud teremteni jogszabályok elfogadásához és a bizalmatlansági indítványok túléléséhez.

Tartósan maradhat az ügyvezető kormány Franciaországban?

Gabriel Attal addig marad a meggyengült hatáskörű kormány élén, amíg Macron ki nem nevezi az utódját. Márpedig az új kormányfő megtalálása sokáig eltarthat.

Gabriel Attal, french prime minister, on the departure from the meeting, at the end of the last council of french ministers before the resignation of the current government, in the main courtyard of the Elysee presidential palace, in Paris, FRANCE, 16 July 2024.
Gabriel Attal, premier ministre francais, lors de la sortie de la reunion, a l issue du dernier conseil des ministres avant la demission du gouvernement actuel dans la cour d honneur du palais presidentiel de l Elysee, a Paris, FRANCE, le 16 juillet 2024. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)CE
Gabriel Attal kedd óta ügyvezető miniszterelnök. Ez akár az őszig is így maradhat / Fotó: AFP

A joggyakorlat szerint az ügyvezető kormány csak a mindennapok és a vészhelyzetek menedzselésére összpontosíthat. Mégis, a Bloomberg úgy értesült a miniszterelnöki hivataltól, hogy a kormány javaslatot tehet a jövő évi költségvetésre októberben. 

Azaz a hivatalban arra készülnek, hogy tartósan fennmaradhat a két, teljes jogkörű kormány közötti, átmeneti időszak.

Közben Macron centrista Együtt pártszövetsége, amely a kormányt adja, folyamatosan veszít a népszerűségéből.

Mivel az alkotmány nem szabályozza azt, hogy a nemzetgyűlési választások után legkésőbb mikor kell megalakulnia az új kormánynak, Macronnak nagy a mozgástere. Ebben az is segít neki, hogy az átmeneti időszakban a parlament nem buktathatja meg az ügyvezető kormányt.

Macron újabb politikai konszenzust rúghat fel

Macron 2017-ben egy új, centrista erővel aratott győzelmet, amely annyira elsöprő volt, hogy zárójelbe tette a konzervatív és szocialista pártok évtizedek óta megszokott váltópárti gazdálkodását. Azaz Macron akkor újrarajzolta Franciaország politikai térképét. 

A politikus most pedig az 1958 óta működő, Ötödik Köztársaság azon politikai alapvetését rúghatja fel, hogy az ügyvezető kormány csak néhány hétig marad hatalmon, és nem hoz lényeges, stratégiai döntéseket.

Francia választás: nem beszélnek róla, de igazából Le Pen és a Nemzeti Tömörülés nyert – elmagyarázzuk, hogyan győzött mégis a baloldal

Különös választási végeredmény született Franciaországban. A francia választás hiába hozta Le Pen és a Nemzeti Tömörülés sikerét a leadott szavazatok alapján, a mozgalom csupán a harmadik legtöbb mandátumot szerezte meg a nemzetgyűlésben. De hogyan lehetséges ez? A kulcs a francia választási rendszer, amely finoman szólva sem az arányosság híve. Soós Eszter Petronella politológust, Franciaország-szakértőt kérdeztünk.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.