BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Macron

Eltűnt Macron, napok óta nem látták

A francia elnök napok óta nem látható. Emmanuel Macron toxikus lett saját politikai pártja számára is. Franciaország a bénultság állapota felé halad, kivéve, ha Macron összeáll a szélsőballal. A közvélemény-kutatások szerint Le Penéknek nem lesz abszolút többsége a vasárnapi választásokon.

Amikor legutóbb Emmanuel Macront a nyilvánosság előtt látták, sötét pilótadzsekit, Top Gun napszemüveget és fekete baseballsapkát viselt. Az inkognitós rocksztár megjelenése, ahogy vasárnap a tengerparti Le Touquet városában szavazott, országszerte nagy figyelmet kapott. 

Macron
Macron egyedül maradt az Elysée-palotában / Fotó: Antonin Albert

Azóta azonban teljesen eltűnt, visszahúzódott a nyilvánosság elől, nemzetközi kötelezettségeinek ugyan eleget tesz, de ezen kívül nem nyilatkozik, nem mutatkozik. Múlt vasárnap ahelyett, hogy megjelent volna a televízióban, hogy vigasztalja megvert csapatait a parlamenti választások első fordulójában elszenvedett megdöbbentő vereség után, az Elysée-palota egy rövid nyilatkozatot adott ki az elnöktől, amelyben egységre szólított fel. Macron centrista szövetsége így kénytelen vezető nélkül megvívnia harcát. Ez mondjuk nincs is olyan nagyon ellenére, hiszen a Le Figaro című lap szerint Macront olyan toxikusnak tartják, hogy arcát még a kampánykiadványokból is eltávolították. 

Megmondták neki, hogy hagyja abba a kampányt. Az elnök alábecsülte, hogy a közvéleményt mennyire megosztja a személyisége 

– mondta a Politico című lapnak Macron pártja, a Reneszánsz egyik tisztviselője.  

Az elmúlt hetekben a párt több nehézsúlyú embere is azért lobbizott, hogy Macron maradjon távol a kampánytól, ezt az egyik legfontosabb politikai szövetségese szükséges demacronizálásnak nevezett. Egy miniszter még azt is elismerte a közszolgálati televízióban, hogy Macron imázsa megkopott. Az általában bőbeszédű, merész kiszólásairól ismert, a rivaldafényben szerepelni szerető 46 éves elnök számára ez meglehetősen szokatlan helyzet. 

Macron és az Elysée-bunker

Mint egy száműzetésbe kényszerült Napóleon, visszatért a tervezőasztalhoz, és készül a következő csatára: Franciaország kormányzására a vasárnapi, várhatóan elsöprő vereség után. A francia elnöknek valószínűleg „együttélési”, kohabitációs kormányzásra kell berendezkednie Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártjával, amely várhatóan a legnagyobb frakciót fogja vezetni a parlamentben.

Az elmúlt napokban az elnök azzal volt elfoglalva, hogy megerősítse befolyását, több franciaországi vezető tisztviselőt nevezett ki, megmozgatta brüsszeli kapcsolatait, hogy szövetségesei zsíros állásokhoz jussanak az EU-ban. Nem véletlenül hívta fel a figyelmet Marine Le Pen arra, hogy Macron „közigazgatási puccsot” szervez – meg is tette. 

Szerdán a kormányszóvivő a kabinet heti ülése után új kinevezéseket jelentett be a rendőrségnél és a biztonsági erőknél. 

A hadseregben, a haditengerészetnél és a légierőnél is többtucatnyi magas rangú katonatisztet nevezett ki. 

Az Elysée-palotába zárva Macron sorra gyártja a forgatókönyveket. Politikai elemzők például elképzelhetőnek tartják, hogy egy német vagy spanyol mintájú laza koalíciót tervez, már ha nem szerez többséget a radikális jobboldal. Ez a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint egyelőre nem valószínű. Miután több száz jelölt visszalépett, hogy csökkentse a radikális jobboldali többség valószínűségét, a közvélemény-kutatásokon alapuló legutóbbi előrejelzés szerint Marine Le Pen Nemzeti Összefogás pártja (RN) nem éri el az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumot.

A Harris Interactive szerint 

  • az RN és szövetségesei 190-220 mandátumot szerezhetnek – ez magában foglalja a Les Républicains számos jelöltjét is, akik a Le Penék mellé álltak. 
  • A balos-szélsőbalos Új Népfront szövetséget 159-183 körzetben mutatják győztesnek, 
  • míg Macron koalíciójának 110-135 maradna.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor az elnök nem nagyon tehet mást, mint megpróbál egy törékeny többségen alapuló koalíciót tető alá hozni a Nemzetgyűlésben. Ha követi a szokásokat, akkor a várható győztes RN-jelöltjét, Jordan Bardellát kéri fel miniszterelnöknek, viszont ha nem lesz többsége a Nemzetgyűlésben a radikális jobboldalnak, nem szavazzák meg a kormányát. 

Így a francia politikában eddig szokatlan, laza koalíciót kellene Macronnak összebarkácsolnia. Erre utalt Gabriel Attal, Macron miniszterelnöke a francia rádiónak adott interjújában: 

ez talán egy lehetőség arra, hogy a kormányzás egy új módját vezessük be. 

Attal hozzátette, hogy „egy plurális Nemzetgyűlés” alakulhat ki a választások után,  amelyben „több jobboldali, baloldali és középső politikai csoport is részt vesz, amelyek együtt tudnak dolgozni, egy-egy projekten”.

Egy ilyen szövetség azonban a vasárnapi eredménytől függ, és csak akkor lenne lehetséges, ha Macron beleegyezne a szélsőbaloldallal való együttműködésbe, vagy ha a szocialisták, a zöldek és a kommunisták beleegyeznének abba, hogy szakítanak koalíciós partnerükkel, a Mélenchon-féle Engedetlen Franciaországgal. Mindkét kilátás nagyon távolinak tűnik. 

Még mindig játékban 

De meddig marad távol Macron a kameráktól? Valószínűleg már nem sokáig, hiszen vasárnap este, amint kiderül a Nemzeti Tömörülés győzelmének aránya, az elnöknek át kell térnie az új miniszterelnök kiválasztására, ami hetekig is eltarthat, ha nincs egyértelmű többség a parlamentben. 

Ha az RN nagyon nagy többséget szerez, Macronra nyomás nehezedne, hogy annak vezetőjét, Jordan Bardellát jelölje miniszterelnöknek. 

Ha nem, az elnök hosszadalmas koalíciós tárgyalásokba keveredhet jelenlegi bal- és jobboldali riválisaival.

Az elmúlt időszak folyamatainak tükrében azonban nehéz elképzelni, hogy javulna Macron viszonya szövetségeseivel, de főleg a közvéleménnyel. Népszerűsége az elmúlt hetekben több közvélemény-kutatás szerint is jelentősen esett. A kampánykörúton Attal, a kormány kevés népszerű figurájának egyike, fogcsikorgatva mosolyog, amikor az emberek azt mondják neki, hogy nem kedvelik a főnökét. A francia politikában uralkodó zűrzavarban Macront „őrültnek”, „a káosz ügynökének”, vagy egyszerűen csak „csődtömegnek” nevezték. Márpedig ezen rövid távon semmilyen Top Gun-szerkó nem fog változtatni. 

Megtámadták a kormányszóvivőt

Prisca Thevenot kormányszóvivő és csapata elmondta, hogy szerda este „megtámadták” őket, amikor választási plakátokat ragasztottak ki a választókerületében. Egy, az ügyhöz közel álló forrás szerint az újraválasztáson induló Thevenot sértetlen maradt, de asszisztense megsebesült a karján.
Gabriel Attal miniszterelnök elítélte a Thevenot elleni támadást, és kijelentette, hogy „az erőszaknak és a megfélemlítésnek nincs helye a demokráciánkban”. A nanterre-i ügyészség közölte, hogy vizsgálatot indított közhivatalnok ellen elkövetett erőszakos cselekmény ügyében. Négy embert, köztük három kiskorút őrizetbe vettek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.