BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Netanjahu a legrosszabb időpontban tart beszédet az amerikai kongresszus előtt

A héten kerül sor az izraeli miniszterelnök amerikai útjára. Benjámin Netanjahu Washingtonba utazik, hogy helyreállítsa az utóbbi időben megromlott izraeli–amerikai kapcsolatokat. A kormányfő érkezéséről azonban elterelheti a figyelmet Joe Biden visszalépése az elnökjelöltségtől. Az egyébként fontos kongresszusi felszólalása így háttérbe szorulhat az amerikai közvélemény szemszögéből.

Az izraeli miniszterelnök a héten Washingtonba utazik, hogy a kongresszus előtt beszédet mondjon a Gázában zajló háborúról. Bár régóta tudni lehet, hogy Benjámin Netanjahu felszólal az amerikai kongresszus előtt, de a jelenlegi belpolitikai események mellett csekély figyelmet kaphat az izraeli kormányfő.

Benjámin Netanjahu
Natanjahu a legrosszabb időpontban tart beszédet az amerikai kongresszus előtt / Fotó: AFP

Netanjahu 2022 óta először utazik az Egyesült Államokba.

A tervek szerint az izraeli kormányfő kedden találkozna Joe Bidennel, de az elnök koronavírus-fertőzése miatt lehetséges, hogy ez a program elmarad – írta meg a Reuters. Az biztos, hogy Netanjahu szerdán beszélhet a kongresszus előtt. A miniszterelnök beszéde azért fontos, mivel legfontosabb szövetségesével az elmúlt hónapokban megromlott a viszonya a gázai cselekmények miatt. A nemzetközi közösséggel együtt az USA is elítélte Izrael katonai cselekményeit Gázában a civil lakosság elleni támadások miatt. Benjámin Netanjahunak most lehetősége lenne ismét a maga oldalára állítani az amerikai közvéleményt.

Az Egyesült Államok szerepe rendkívül fontos a gázai háborúban, hiszen egyre nagyobb az esély arra, hogy a konfliktus régiós szinten eszkalálódik.

Az Egyesült Államok arra próbálja rábírni Izraelt, hogy hagyjon fel a megtorló háborúval Gázában a palesztin lakosság érdekében. Washington a béketárgyalások megkezdését várná el Tel-Avivtól, ehhez köthetik akár a fegyverellátást is.

Bár az amerikai–izraeli kapcsolatok az utóbbi időben nem voltak a legjobb állapotban, Netanjahu felszólalása a kongresszus előtt továbbra is azt jelzi, hogy szoros az összefogás a két nemzet között. Ezt a megtiszteltetést csak az Egyesült Államok legfontosabb szövetségeseinek szokták megadni. 

Arról egyelőre nincs hír, hogy washingtoni látogatása alatt Netanjahu találkozna Donald Trumppal.

Joe Biden visszalépésére Izraelben a védelmi miniszter reagált. „Köszönjük Joe Biden elnöknek, hogy megingathatatlanul támogatta Izraelt az évek során. Kitartó támogatása, különösen a háború alatt, felbecsülhetetlen volt. Hálásak vagyunk vezetéséért és barátságáért” – olvasható Yoav Gallant nyilatozatában.

Keményen odacsapott Izraelnek a hágai Nemzetközi Bíróság

Sérti a nemzetközi jogot Izrael telepespolitikája és a természeti erőforrások felhasználása a megszállt palesztin területeken. Izraelnek jóvátételt kellene fizetnie a palesztinoknak a megszállás által okozott károkért a Nemzetközi Bíróság véleménye szerint. A döntés után Izraelben előtérbe kerültek a szuverenizmust és Ciszjordánia annektálását követelő hangok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.