BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási a rendőri készültség Párizsban – több ezer fegyveressel készülnek a vasárnapi választásra

Nagy erőkkel készülnek a vasárnapi választásra Franciaországban. A belügyminiszter szerint a radikálisok káoszt okozhatnak.

Mintegy 30 ezer rendőrt vonultatnak fel Franciaországban vasárnap késő este a parlamenti választások nagy téttel járó második fordulójára – közölte Gerald Darmanin belügyminiszter.

FRANCE - FRENCH LEGISLAIVE ELECTIONS - ILLUSTRATION
A belügyminiszter szerint a radikálisok készülnek valamire / Fotó: Hans Lucas / AFP

A francia politikus azt mondta, hogy nagyon óvatos lesz a biztonsággal kapcsolatban vasárnap este, amikor kihirdetik a választások eredményét.

Az este bevetett 30 ezer rendőrből mintegy 5 ezren Párizsban és környékén fognak tartózkodni, 

Darmanin úgy fogalmazott a France 2 TV-nek, hogy járőrök gondoskodnak majd arról, hogy a radikális jobb- és radikális baloldal „ne használja ki a helyzetet arra, hogy káoszt keltsenek”.

A Reuters beszámolója szerint a belügyminiszter elmondta, hogy négy embert letartóztattak egy szerda esti támadás miatt, amelyet Prisca Thevenot kormányszóvivő és csapata ellen követtek el, amikor kampányplakátokat helyeztek el. 

Miközben maga Thevenot nem sérült meg, a helyettesét és egy pártaktivistáját megsebesítette egy körülbelül 10 fiatalból álló ismeretlen csoport, akik kampányplakátokat rongáltak meg. A Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés egyik tagja pedig arról számolt be, hogy szerdán egy boltos megtámadta egy piacon.

A Nemzeti Tömörülés alapítója szerint az elnök a választások előtt fontos pozíciókban tervez személycseréket. Marine Le Pen úgy fogalmazott, hogy vannak olyan pletykák, amelyek szerint a köztársasági elnök négy nappal a második forduló előtt fontolgatja új vezetők kinevezését a rendőrség és a csendőrség élére. Emmanuel Macron köztársasági elnök – aki szélsőségesnek tekinti a Nemzeti Tömörülést és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország által dominált baloldali összefogást is – úgy vélekedett, hogy a szélsőségek programja polgárháborúhoz vezetne Franciaországban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.