BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs 2024: Külföldi beavatkozás, terrorizmus, kibertámadások – az olimpia soha nem látott biztonsági kockázatok mellett kezdődött el

A nagy geopolitikai feszültségek idején pénteken hivatalosan is megkezdődik a párizsi olimpiai játékok. Lenyűgöző biztonsági műveletet hajtottak végre, de a játékoknak soha nem látott biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie − írja a France 24.

Franciaország több mint harmincezer rendőrt, húszezer biztonsági őrt és tízezer katonát vonultat fel, hogy garantálja a 2024-es párizsi olimpiai játékok biztonságát − írja a France 24. A verseny ideje alatt több mint 15 millió turistát várnak a francia fővárosba, a pénteki nyitóünnepséget pedig világszerte egymilliárd tévénéző követi majd.

Az olimpia ideje alatt több mint 15 millió turistát várnak / Fotó:  Fotó: Thibaud Moritz / AFP

A Szajna mindkét partja mentén, Párizs  központjában biztonsági övezetet állítottak fel, amelyet rendőri ellenőrző pontok és fémkerítés biztonsági korlátok zárnak le a megnyitó ünnepségen, amikor körülbelül 7000 sportoló utazik le a folyón egy 85 hajóból álló flottillával.

A France Inter közszolgálati rádió jelentése szerint a francia titkosszolgálatok az Iszlám Állam csoport tucatnyi vezetőjét azonosították Törökországban és Szíriában, akik bármikor képesek terrorista alvósejteket aktiválni Franciaországban. Fennáll az a lappangó, állandó fenyegetés, hogy valaki egyedül cselekszik, felkap egy kést, és úgy dönt, hogy egy csoport nevében támad. Hétfőn terrorizmus vádjával emeltek vádat egy iszlamista radikalizmus miatt már elítélt férfi ellen, aki egy héttel korábban késsel támadt egy taxisofőrre a nyugat-franciaországi Le Mans város közelében.

Érdemes ugyanakkor áttekinteni, hogy a közbiztonságon kívül, amellett mely tényezők árnyékolhatják be az ötkarikás játékok fényét.

  • Nemcsak hagyományos terrorcselekményektől, hanem a számítógépes hálózatot megbénító, így akár az egész ötkarikás játékok rendszerét blokkoló támadásoktól is tartanak Párizsban. Az előzmény az lehet, hogy a múlt hónapban egy francia filmfesztivál és a Grand Palais múzeumkomplexum weboldalait állították le hekkerek, amit az orosz hírszerzés szerint a kiberbűnözők kiképzési gyakorlatnak minősítettek. A Cyble kiberbiztonsági cég jelentése szerint „nagyszabású támadások” várhatók ezután is.
  • Az időjárás is közbeszólhat: nem kecsegtet jó hírekkel a francia meteorológia a ma este nagyszabású megnyitóünnepséget illetően, nagy eséllyel esni fog az eső. Az állami prognózis némileg optimistább, este kiderül, kinek volt pontosabb az előrejelzése. Biden elnök kihagyja az eseményt, ahogy a kínai elnök is, az oroszokat meg sem hívták.
  • Nem csak a nehéz belpolitikai helyzet tör borsot a franciák orra alá. Zuhanórepülésbe váltott a párizsi boltok, sörözők, és kávéházak bevétele és látogatottsága az olimpia előtt. A francia fővárosban egyáltalán nincs fiesztahangulat, annak ellenére sem, hogy ma tartják az ötkarikás játékok hivatalos megnyitóját. A helyzet annyira kedvezőtlen, hogy elemzők immár megkérdőjelezik azt is, hogy ténylegesen mentőövet dob-e a gazdaságnak az olimpia, vagy csupán az állam veri magát brutális költségekbe. Az az állam, amelyik amúgy is belpolitikai válsággal küzd.
  • Megjelent a Covid–19 a párizsi olimpián. Még ha nem is akkora meglepetés ez, hiszen évek óta halljuk, hogy a vírus mostantól velünk él, mégse szeretne senki még egy olyan olimpiát, mint a tokiói volt az üres nézőterekkel. Megzavarhatja az olimpiai játékok, majd a paralimpiai játékok zökkenőmentes lebonyolítását a Covid–19-világjárvány fellángolása? A párizsi turisztikai iroda előrejelzése szerint a két rendezvény várhatóan 15 millió látogatót vonz (köztük közel kétmillió külföldit) a párizsi régióba. 

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.