BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BRUXELLES -EU INFORMAL LEADERS MEETING 27 June 2024 ursula von der leyen

Zárt ajtók mögött dől el von der Leyen sorsa

Az Európai Parlamentnek pont ennyire fontos a tiszta demokrácia. Von der Leyen és stábja most sietve próbálja meggyőzni az új képviselőket, akiknek pártjai és szavazói a titkos szavazásnak köszönhetően már nem kötik meg a kezeiket.

Az Európai Unió azon intézménye, amely állandóan a demokráciáról és az elszámoltathatóságról prédikál, a jövő héten zárt ajtók mögött, titkos szavazással dönt arról, hogy Ursula von der Leyen másodjára is megérdemli-e a bizottság elnöki székét. Itt pedig nemcsak a német politikus karrierje, hanem az EU jövője is pengeélen táncol.

BRUXELLES -EU INFORMAL LEADERS MEETING 27 June 2024 ursula von der leyen
Ursula von der Leyen és az elnöki szék között „csak” egy titkos szavazás áll, sorsáról pedig szeszélyes képviselők és az elhanyagolt jobboldal fog dönteni / Fotó: Hans Lucas via AFP

Bár a szavazás pontos napját csak csütörtökön véglegesítik, az ügyben a parlament várhatóan július 18-án fog dönteni. Addig von der Leyen előtt rengeteg munka áll, mivel a 720 EP-képviselőtől 361 igenre van szüksége ahhoz, hogy elkezdhesse a második ciklusát.

Ha ez nem sikerül, az katasztrofális következményekkel járna: a blokk búcsút mondhatna a hitelességének, a tagállamok kormányainak vissza kellene ülniük a tárgyalóasztalhoz, a parlamenti pártok és a köztük fennálló szövetségek pedig ujjmutogatásba és bűnbakkeresésbe fulladhatnak.

Minél több képviselővel próbálunk személyesen leülni, hogy meggyőzzük őket az elnök újraválasztásáról. Azonban hatalmas a bizonytalanság, és nem tudni, hogy jövő héten kire számíthatunk 

– nyilatkozta a Politiconak von der Leyen kampánystábjának az egyik tagja, aki az ügy érzékenysége miatt nevének elhallgatását kérte.

A titkos szavazás nemcsak az elnökjelöltnek, hanem a parlamenti frakciók vezetőinek is rengeteg fejfájást okoz, mivel ebben az esetben semmiféle nyomást nem tudnak gyakorolni a tagjaikra. Thanasis Bakolas, az Európai Néppárt főtitkára szerint az ilyen voksokon a képviselők „mindannyian függetlenné válnak”, és szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mi lesz az eredmény.

Ez a függetlenség azonban a választókkal szemben elszámoltathatóság és a demokrácia árán valósul meg.

Amit szabad Jupiternek

A parlament folyamatosan megköveteli az Európai Bizottságtól és a tanácstól, hogy legyenek átláthatóbbak és vegyék figyelembe a választók akaratát, amikor a blokk ügyeiről döntenek. Az unió polgárainak azonban most azzal kell szembesülniük, hogy ezek az elvek valójában egyáltalán nem számítanak, és a képviselőik semmivel sem tartoznak nekik, ha a brüsszeli vezetés kinevezéséről van szó.

Az intézmény múlt heti közleményében hangsúlyozta, hogy szabályzata alapján a személyekről szóló szavazásokat mindig titokban szokták végrehajtani – az Európai Számvevőszék és az EKB kinevezéseitől kezdve egészen a Katargate-botrányban érintett képviselők mentelmi jogának a felfüggesztéséig.

Könnyűnek látszott a megegyezés Brüsszelben a csúcspozíciókról – akkor mégis mi folyik a háttérben?

A néppárt rájött, hogy sikeresen zsarolhatja a szocialistákat pozícióinak erősítése érdekében. Bő egy hétig még sok minden történhet az EU csúcspozíciói körüli alkudozásban.

Míg a szavazópolgárokkal szemben ez a praktika súlyos visszaélésnek tekinthető, addig von der Leyen számára a zárt ajtók mögé szorított újraválasztásának vannak előnyei és hátrányai is:

  • egyrészt a törvényhozók nyilvánosan kijelenthetik, hogy nem kedvelik őt, de titkos alkukat kötnek vele;
  • másrészt viszont nem lehet biztosítani, hogy a törvényhozók betartják a rá tett ígéreteiket.

Ahhoz, hogy átlépje a 361 szavazat küszöbét, az elnökjelölt abban reménykedik, hogy minél több támogatást kap a centrista csoportoktól, amelyek legutóbb is támogatták őt – az Európai Néppárt (EPP), a balközép Szocialisták és Demokraták (S&D), valamint a liberális Renew –, amelyek együttesen közel 400 mandátummal rendelkeznek.

giorgia meloni ursula von der leyen
Von der Leyen esélyeit az is rontja, hogy hátat fordított Meloninak és a jobboldalnak / Fotó: AFP

A nagy kérdés az, hogy mit tesznek Georgia Meloni olasz miniszterelnök parlamenti szövetségesei. A tanácsban a kormányfő tartózkodott, amikor von der Leyen támogatásáról szavazott, az elnökjelölt pedig újraválasztási kampánya során egyszer sem találkozott az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjának tagjaival – ezzel valószínűleg nem szerzett sok népszerűséget az intézmény jobb oldalán, amely az EP-választás során jelentősen megerősödött.

De még a centrista csoportokon belül is vannak másként gondolkodó küldöttségek és törvényhozók. Néhányan már nyíltan kijelentették, hogy nem fognak rá szavazni, mások pedig lehet, hogy nyilvánosan támogatják őt, de Strasbourgban mégis a „nem” gombot nyomhatják meg.

Eredetileg ennek a szabálynak a célja az volt, hogy megerősítse az EP-képviselők autonómiáját, biztosítva, hogy külső nyomás nélkül szavazhassanak. Ezzel azonban nemcsak a pártjuktól és a kormányoktól lettek függetlenek, hanem a polgároktól is 

– figyelmeztetett Nathalie Brack, az Université Libre de Bruxelles politológus professzora.

Természetesen így is van nyomás a törvényhozókon, akiket az elmúlt napokban kormányfők, párt- és frakcióvezetők, valamint nagykövetek is felkerestek, hogy visszarángassák őket a sorba.

Mindenesetre a bizottság elnöke nem fog kockáztatni. A héten kihagyja a washingtoni NATO-csúcstalálkozót, hogy a parlamentben minél több ember előtt tudja elhúzni a mézesmadzagot és biztosítsa, hogy megkapja a szükséges szavazatok számát.

Szavazz von der Leyenre... vagy készülj fel a káoszra

Hiába a titkos szavazással járó kockázat, hogy a képviselők nem fognak beállni mögé, valamint a jobboldal, amelynek kegyeit meg sem próbálta elnyerni, a Bizottság elnökének zsebében így is lapul egy aduász, amely garantálhatja, hogy megszerezheti a második ciklusát: nincs helyette senki, aki versenybe szállhatna a pozícióért.

Bár már hónapokkal a választások előtt több név is felmerült, aki a német politikus helyére állhatna, akik közül többeket az EU legnagyobb tagállamai és politikai erői is támogattak, egyikük sem elég erős vagy népszerű ahhoz, hogy a már kipróbált von der Leyen alternatívája legyen.

Ha akár egyetlen szavazattal is elmarad a bűvös 361-es számtól, az Európai Tanácsnak egy hónap alatt meg kell vitatnia és ki kell állítania az új jelöltet, akinek majd ismét a Parlament elé kell állnia – ez példátlan kudarc lenne az EU számára, különösen egy olyan időszakban, amikor a politikai stabilitás mindennél fontosabb a blokk számára.

Az orosz–ukrán háború és a gázai konfliktus, a közelgő amerikai elnökválasztás, a Kínával szembeni kereskedelmi feszültségek és a nagy célokat kitűző magyar EU-elnökség nyomása mellett most nincs idő egy válságra.

„Ursula von der Leyennek nincs hiteles alternatívája, és ez még az őt nem kedvelő képviselőket is meggyőzheti arról, hogy a biztonság érdekében gyorsan le kell zárnunk az ügyet. Ez a tény önmagában elsöpörhetné a szavazással kapcsolatos aggodalmakat” – jelentette ki José Manuel Barroso, a bizottság elnöke, aki kétszer is sikeresen átjutott az EP-képviselők titkos szavazásán.

Élet Ursula von der Leyen után: ki lehet a brüsszeli trónörökös?

Von der Leyen jövője az Európai Bizottság élén koránt sincs kőbe vésve. Brüsszelben pedig javában folynak a találgatások arról, hogy ki lehet az EU végrehajtó testületének az új vezetője, aki majd békésebb vizekre kormányozza a blokkot.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.