BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kurszki offenzíva ellenére is zavartalanok az orosz gázszállítások

A szudzsai útvonalon továbbra is a technikai maximumon üzemel a gázvezeték. Ebben nem hozott változást az ukránok kurszki támadása sem.

A szudzsai gázelosztó állomás környékén dúló harcok ellenére sem csökkent az Ukrajnán keresztül Európába tartó földgáz mennyisége. A Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov elmondta, hogy a szudzsai mérőállomásnál augusztus 23-án is a maximális mennyiségű, 42,4 millió köbméter orosz gázt töltenek az Ukrajna majd Európa felé futó vezetékbe.

Nagykapos, 2014. szeptember 2.A szlovákiai Nagykapos (Velké Kapusany) határában létesített kompresszorállomás 2014. szeptember 2-án, ahol az ukrán éves földgázfelhasználás 20 százalékát fedezni képes szállítási kapacitással rendelkező gázvezeték-összeköttetést helyezetek üzembe.MTI Fotó: Balázs Attila, gázszállítás
Ukrajnán keresztül Szlovákiába érkeznek az orosz gázszállítások / Fotó: Balázs Attila / MTI

A Szokranovka mérőállomásnál való feltöltésre vonatkozó kérést viszont elutasította az ukrán fél. Így az Interfax beszámolója szerint a szudzsai az egyetlen működő orosz–ukrán gázszállítási útvonal. Ugyanis az ukrán hálózatüzemeltető vis majort hirdetett a napi több mint 30 millió köbméternyi gáz továbbítására alkalmas szokranovkai útvonalon, mondván, nem tudja ellenőrizni a novopszkovi kompresszorállomást. 

A Gazprom vitatja az ukránok állítását, szerintük nincs akadályuk a gázszállításoknak.

A gázszállítások zavartalansága, valamint az európai gáztárolók szinte teljes töltöttsége ellenére az európai gázárak zsinórmértékéül szolgáló holland TTF gáztőzsdén továbbra is emelkedettek az árak, egy megawattóra földgáz pénteken több mint 36 euróba került, ami közel 15 százalékkal múlja felül a tavaly ilyenkori árat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.